OLJE OG GASS

Forventer Statoil-forbedring

Øystein Michelsen møter med Ptil klokken 15 for å legge frem svarene på Gullfaks-problemene.
Øystein Michelsen møter med Ptil klokken 15 for å legge frem svarene på Gullfaks-problemene. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
29. apr. 2011 - 13:37

Disse punktene ble Michelsen bedt om å svare på:

1. Hvordan vurderer selskapet de manglene som er påvist gjennom Ptils gransking, i lys av pågående og gjennomførte forbedringsaktiviteter i selskapet?

2. Hvilke justeringer av pågående forbedringsarbeid ser selskapet eventuelt som nødvendige?

3. Hvordan vurderer selskapet dagens planlegging og gjennomføring av sikkerhetskritiske arbeidsoperasjoner på Gullfaks-feltet?

4. I hvilken grad vurderer selskapet at de bakenforliggende årsaker til hendelsen er avdekket og vurdert i forbindelse med etablering av tiltak?

5. Hvilke konkrete oppfølgingstiltak planlegger selskapet eventuelt å gjennomføre for å sikre seg at forbedringstiltak får effekt på de enkelte innretningene?

Det var under fremleggelsen av Petroleumstilsynet (Ptils) granskningsrapport fra Gullfaks B-lekkasjen i desember i fjor at tilsynsorganet kalte Statoil-direktør Øystein Michelsen inn på teppet. Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon ble bedt om å levere en skriftlig forklaring på en rekke spørsmål som Ptil ønsker svar på.

Dette var en ny innfallsvinkel fra Ptils side, siden det normalt sett blir tildelt såkalte pålegg til selskapene dersom Ptil finner kritikkverdige forhold.

– Vi har valgt denne tilnærmingen for å peke på det ansvaret som direktøren for daglig drift i Statoil sitter med. Kanskje dette vil bidra til at ting blir gjort annerledes i Statoil enn det som vanligvis blir iverksatt etter at vi har kommet med granskningsrapporter, sa pressetalskvinne i Ptil, Inger Anda, til Teknisk Ukeblad for en måned siden.

Ptil kan stenge Gullfaksfeltet

Leveres kl 15

Ptil registrerte nemlig at Statoil ikke hadde god nok læring fra hendelsene på sokkelen, og ville gå kraftigere til verks for å oppnå ønsket effekt.

I dag klokken 15 vil Michelsen møte med Ptil, og legge frem sitt svar.

Må redegjøre for Gullfaks-lekkasje

Forventer godt svar

Ptil-direktør Magne Ognedal tror Øystein Michelsen tar dette alvorlig.

– Jeg forventer et godt svar, er hans korte kommentar til hva han forventer fra Michelsens svar.

12 av 14

Tidligere denne uken la Ptil frem sin årlige RRNP-rapport (Risikonivå i norsk petroleumsproduksjon), hvor Magne Ognedal uttrykte sin bekymring for det økende antallet gasslekkasjer og brønnhendelser på sokkelen.

Statoil stod for 12 av totalt 14 gasslekkasjer og sju av totalt 28 brønnhendelser som inngår i RNNP-rapporten for 2010.

– Bellona vet ikke hva de snakker om

Fornøyd med tiltak

Ptil-direktøren er fornøyd med at Statoil har innført et program med trening og testing av personellet som er involvert i boreoperasjoner.

– Det er bra at bransjen har forstått at læring krever mer enn å gjøre informasjon tilgjengelig. Jeg mener dette er et bra tiltak, sier Ognedal.

Skremmende start på året

Kan komme mer

På bakgrunn av det svaret Michelsen gir, vil Ptil ta stilling til om det er behov for flere tiltak.

Ifølge Inger Anda kan i verste fall Gullfaksfeltet bli stengt ned.

– Vi kan ta i bruk en lang rekke virkemidler fra ingenting, dersom de allerede har satt i gang aktiviteter som vi tror vil fungere. Ytterste konsekvens vil være dersom det ikke kommer noe tilfredsstillende resultat, og vi må stenge Gullfaksfeltet, sa Anda til TU i mars.

Gasslekkasjene øker: Oljebransjen må ta grep

Markant økning i gasslekkasjer

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.