BYGG

Forsvaret vil ikke lenger bruke bombehunder på norske byggeplasser

– Risikoen vil helt klart øke dersom hundene forsvinner.

På byggeplasser og i veianlegg kan det ligge igjen gammel dynamitt. Hundene fra Forsvaret snuser seg fram til dynamitten, men fra nyttår er det slutt på prosjektet.
På byggeplasser og i veianlegg kan det ligge igjen gammel dynamitt. Hundene fra Forsvaret snuser seg fram til dynamitten, men fra nyttår er det slutt på prosjektet. Foto: NTB Scanpix

I snart tre år har Forsvarets eksplosivhunder stanset sprengingsulykker på norske bygg- og anleggsplasser. Men over nyttår avvikles ordningen, skriver Bergens Tidende.

Så langt har hundene snust seg fram til 500 unike dynamittrester på norske anleggsplasser, men over nyttår skal prosjektet legges ned, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Det er skremmende å slutte med sikkerhetstiltak. Om hundene forsvinner vil det bli mye mer utrygt på norske anlegg, sier Harald Fagerheim fra Statens vegvesen til Bergens Tidende.

Hele kubber av udetonert dynamitt

Samarbeidet mellom Forsvarets hundeskole, Statens vegvesen og FFI har pågått siden 2016. Mens Forsvarets eksplosivhunder har fått god øvelse på å søke etter sprengstoff, har norske byggeplasser blitt tryggere.

Funnene som er gjort, varierer mellom 50 gram sprengstoffrester til hele kubber av udetonert dynamitt.

– Når de har funnet så mye sprengstoff, er jeg sikker på at vi har blitt spart for mange alvorlige sprengningshendelser. Risikoen vil helt klart øke dersom hundene forsvinner, sier Fagerheim.

Sivile må overta

Men Forsvaret er ikke interessert i å fortsette samarbeidet.

Årsaken er at Forsvaret ikke ønsker å være en aktør i markeder hvor sivile firmaer kan etablere og utføre oppgaven, opplyser FFI på sine nettsider.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.