NETTARKIV

Første blodbank akkreditert

Er blodet feil typebestemt eller infisert, kan det få katastrofale følger. Som landets første ble blodbanken ved Kongsvinger sykehus nylig akkreditert av Norsk Akkreditering. Denne blodbanken leverer ca 1700 blodposer pr år.

Blodbanken tapper og viderebehandler blod til transfusjoner og fraksjonering i komponenter som brukes til mange former for pasientbehandling. Produktene er kritiske for å opprettholde livet for mange pasienter. Er blodet feil typebestemt eller infisert, kan det bety en rask død eller langvarig dødelig sykdom på grunn av HIV, hepatitt eller andre virus.

- Helsetilsynets strategi i 1995 for krav til kvalitetssystem var lite spesifikk, og vi følte behov for å starte fra grunnen på egen hånd, sier sjefsbioingeniør Klaus Øverland. Han leder blodbanken og det klinisk-kjemiske laboratoriet som blodbanken er underlagt.

Andre krav

Blodbanken etablerte et kvalitetssystem etter ISO 17025. - Prosessen avslørte behov for tiltak som var kostnadskrevende, og som tidligere ikke hadde vært prioritert, slik som adgangskontrollsystem og temperaturovervåking, sier han.

Akkrediteringen omfatter blodtyping, forlikelighetsprøving og antistoffscreening. Dertil er det en mengde klinisk-kjemiske analyser for sykehusets øvrige behov. Også prøvetaking er akkreditert. Laboratoriet utfører ikke mikrobiologiske tester, de blir sendt til eksterne laboratorier.

Fortrinn

Laboratoriet har sitt eget kvalitetssystem, men det er tilpasset kvalitetssystemet for hele sykehuset. Regelverket "Good manufacturing practice" (GMP), som blodbanker er pålagt å følge, dekker ikke laboratorieanalyser.

Akkreditering gir et fortrinn innen forskningsprosjekter i offentlig og privat regi. Dessuten blir det lettere å rekruttere bioingeniører til et anerkjent kvalitetslaboratorium, og opplæringen rasjonaliseres ved et strukturert program. Det kan åpne seg muligheter for deltakelse i internasjonale forskningsprosjekter med krav om akkreditering.

Leif Halbo, Justervesenet

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.