NATURVITENSKAP

Forsinker Pluto-tur med 250 år

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard frykter at USAs president George W. Bush ofrer mange viktige forskningsprosjekter på Mars-alteret.

- Skal USA sende bemannede ekspedisjoner til Månen og Mars, betyr det at mange planlagte ekspedisjoner og prosjekter må kanselleres, sier Ødegaard til tu.no.

Verst er det at en ekspedisjon til Pluto må stanses. Da går det 248 år til neste mulighet.

Pluto er iskald. Overflaten er usynlig på grunn av en iståke rundt. Om kort tid vil Pluto være så nærme jorda at en romsonde kan komme innpå og se inn på Plutos overflate.

- Hvis Pluto-ferden må skrinlegges, går vi glipp av muligheten til å lære mer om den ytterste planeten i vårt solsystem. Det er 250 år til Pluto kommer så nærme sola igjen, sier Ødegaard.

Han regner med at en rekke prosjekter de neste 10-15 år må sløyfes. Det betyr mindre kunnskap om Jordas og universets opprinnelse og dermed mindre kunnskap om oss selv.

- Bemannede ferder til Månen og Mars vil selvsagt kunne gi oss noe mer kunnskap enn ubemannede ferder kan skaffe. Men det er ikke nok til å oppveie for alt vi taper ved å ofre en lang rekke ubemannede tokter ut i verdensrommet, sier Ødegaard.

Han vil ikke uttale seg om Bush-planene bare er valgpropaganda. Det mener imidlertid amerikanske medier.

Time Magazine hevder at Bush prøver sanke stemmer i kosmos og taler over seg med viten og vilje, båret oppe av suksessen med Mars Spirit og Opportunity og langt fra slagmarken i Irak og økonomiske ruiner på hjemmebane.

Men selv om Bush Jr. er i ferd med å begå samme uforpliktende Mars-lovnad som sin far i 1989 - nemlig å love mennesker på Mars, men uten å bevilge de nødvendige dollar eller å sette en deadline - vil NASA og romforskere snu oppmerksomheten bort fra andre viktige romprogram.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.