ENERGI

Fornybarrekord i Tyskland: Kullbruken faller kraftig

Nesten halvparten av tysk strømproduksjon er nå fornybar. Rekordene slås fortløpende.

Sol- og vindenergi produserer en stadig større del av elektrisiteten i Tyskland.
Sol- og vindenergi produserer en stadig større del av elektrisiteten i Tyskland. Jan Woitas
13. mai 2019 - 19:00
Flåm vil fortsatt få besøk av store cruiseskip, så lenge de har en tank fylt med biodiesel om bord, uten nødvendigvis å benytte det. I forgrunnen: Future of the Fjords, som tar 400 passasjerer og kan seile fire time i 16 knop uten utslipp.
Les også

Går vekk fra nullutslipp-krav: Godtar biodiesel på cruiseskip

Fra 1. januar til 14. mai i år har 47 prosent av elektrisiteten Tyskland produserer kommet fra fornybare energikilder. I april kom 49,5 prosent av energien fra fornybart og i mars hele 53 prosent. Samtidig faller andelen kull betraktelig. Andelen kull i kraftproduksjonen ligger nå på 31 prosent.

– Aldri har Tyskland brent så lite kull som de gjør nå, sier Einar Wilhelmsen, fagansvarlig for energisystemer i Miljøstiftelsen Zero.

Ny rekord i påsken

Det er det tyske forskningssenteret Fraunhofer ISE, som presenterer de nye tallene. Mens andelen kull i kraftproduksjonen falt fra nesten 40 prosent i første kvartal 2018, til 30 prosent i første kvartal i 2019, har fornybart i samme periode økt fra 40 til 47 prosent.

Andelen fornybart øker, og andelen kull faller i den tyske elektrisitetsproduksjonen. Her illustrert som prosent av netto elektrisitetsproduksjon per år (Kilde: EnergyCharts.de)
Andelen fornybart øker, og andelen kull faller i den tyske elektrisitetsproduksjonen. Her illustrert som prosent av netto elektrisitetsproduksjon per år (Kilde: EnergyCharts.de)

I påskehelga ble det også satt ny rekord for hvor mye av elektrisiteten som kom fra fornybart på én dag. Den 22. april leverte fornybar energikilder 77 prosent av elektrisiteten. Den gamle rekorden var fra 8. desember 2018, da 75 prosent av elektrisiteten i Tyskland kom fra fornybart. Mens vinden blåste og sola skinte, strømmet det 52GWh med fornybar kraft ut på nettet i Tyskland, mellom klokken 11 og klokken 16. Samtidig var maksforbruket, i samme tidsintervall 49,5GWh.

– Som en konsekvens kunne alt energiforbruk egentlig være dekket av fornybar energi, sier energiselskapet E:ON i en pressemelding. I samme periode falt kraftproduksjonen fra atomkraft og kullkraft til henholdsvis 3,8GWh og 6,5GWh.

– Kullkraftverkene kunne ha reduserte produksjonen sin enda mer. Da ville ikke engrosprisen på kraft falt så mye, sier Dr. Bruno Burger of the Fraunhofer ISE til det tyske bransjebladet PV-magzine.

Vindkraft produserer mest

Einar Wilhelmsen i ZERO, sier utfordringen til Tyskland nå ligger i å bygge mer overføringsnett.

– De må har mer fleksibilitet i nettet, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Aldri har det blitt brent så lite kull i Tyskland, sier Einar Wilhelmsen i Zero. <i>Foto:  ZERO.</i>
– Aldri har det blitt brent så lite kull i Tyskland, sier Einar Wilhelmsen i Zero. Foto:  ZERO.

– Enkelt fortalt må de kunne flytte mer kraft fra solenergi nordover, og kraft fra vindenergi sørover, sier han. Han mener det også er behov for flere overføringskabler mellom europeiske land.

– Det er lettere å utnytte fleksibiliteten i et fornybart kraftsystem, om landene jobber sammen, enn om hvert enkelt land forsøker å bli selvforsynt med fornybart til enhver tid, sier han.

Han sier det også er viktig å utvikle lagringssystemer for kraft som batterieri, pumpekraftverk og andre lagringsløsninger.

Det er vindkraften som nå bidrar mest inn i det tyske elektrisitetsnettet. Så langt i år har vindkraften gitt tyskerne 56 TWh energi, eller 27 prosent av all energien som er produsert. Solenergi har bidratt med 14 TWh, mens bioenergi og vannkraft har bidratt med henholdsvis 16 og 10 TWh energi. Atomkraften har i samme periode bidratt med 27TWh energi.

Netto energiproduksjon i Tyskland fra 1. januar 2019 til 10. mai 2019. <i>Grafikk:  www.energy-charts.de/</i>
Netto energiproduksjon i Tyskland fra 1. januar 2019 til 10. mai 2019. Grafikk:  www.energy-charts.de/
Hvis det tyske kraftmarkedet deles opp kan det gi lavere strømpris til forbrukerne i Sør-Norge.
Les også

Acer vil splitte Tyskland – kan gi billigere strøm i Sør-Norge

Tyskland jobber for å fase ut all kullkraft innen 2038. To store kullkraftverk ble nylig tatt ut av drift og planer for en rekke nye, store kullkraftverk, er skrotet. Kraftproduksjonen fra kull faller også betraktelig. Fra å ha produsert 71 TWh i første kvartal 2018, produserte kullkraften 59 TWh i første kvartal 2019. Fornybare energikilder leverte til sammenlikning 11 TWh mer i første kvartal 2019, sammenliknet med første kvartal 2018.

RWE kutter ut kull

Siden 2013 har de tyske klimagassutslippene falt hvert år. Dette henger sammen med en kraftig utbygging av vindenergi. Tyskland bygde til sammen 7GW ny vindkraft på land i 2017 og 2018.

Flere store energiselskaper har de siste årene beslutte å selge seg ut av kull. E.ON er et av selskapene som har sagt de vil konsentrere seg om fornybar energi og som har solgt seg ut av kullkraft. Nå kommer energikjempen RWE etter. I slutten av april annonserte RWE at det droppet planene om å bygge ut et 1200MW stort kullkraftverk i Niederaussem, i nærheten av Köln. I stedet vil selskapet satse på fornybar energi, skriver det i en pressemelding 26. april.

«RWE vil i framtiden fokusere på elektrisitetsproduksjon fra fornybar energi. Som en konsekvens vil ikke selskapet investere i nye kullkraftverk», skrev RWE i meldingen.
RWE er det energiselskapet i Europa som eier flest kullkraftverk, og meldingen er ansett som en stor snuoperasjon fra RWEs side.

Mandag blir det avgjort hvem som får bygge ut havvind i det første området på norsk sokkel; Sørlige Nordsjø II. Fire konsortier er kvalifisert til å delta i auksjonen, men det er langt fra sikkert at noen av dem vil legge inn bud.
Les også

Dette er havvind-aktørene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.