Fornybarforhandlingene ble ikke ferdig likevel

Fornybarforhandlingene ble ikke ferdig likevel
FORSINKET: Det tar lenger tid enn planlagt å forhandle med EU om hvor mye fornybar energi Norge må bygge ut. Bilde: Øyvind Lie

Fornybarforhandlingene

Norge har sagt at EUs fornybardirektiv også skal gjelde i Norge fordi vi er med i EØS. Ifølge Energi Norge må Norge øke andelen fornybar energi i sluttforbruket fra om lag 60 prosent i dag til 75 prosent i 2020 hvis EU-landenes beregningsmetode skal legges til grunn.

11. mai sa Blakstad til Teknisk Ukeblad at fornybarforhandlingene ville være ferdige før sommeren, og at hun regnet med at det ville skje før Stortingets sommerferie.

Les: Fornybarforhandlingene ferdig før sommeren

Sommerferie

Fredag tok Stortinget sommerferie, men fremdeles er ikke fornybaravklaringen i havn.

Teknisk Ukeblad har spurt henne om når en løsning kan ventes og hva som er hovedårsaken til at avklaringen drøyer lenger enn planlagt.

– Vi jobber med ambisjon om en snarlig løsning, er alt Blakstad vil si til Teknisk Ukeblad om saken.

Les også: – Fornybaravklaringen haster

Les også:

Haster

Sverige krever at Norge har avklart sin fornybarforpliktelse overfor EU før de vil bli med Norge i et felles elsertifikatmarked. Dette markedet skal etter planen tre i kraft 1. januar 2012, og det begynner nå virkelig å haste for Norge. Dermed sitter EU med gode kort på hånden i forhandlingene.

Norge håper å slippe billigere unna enn de andre landene fordi det allerede har en stor fornybarandel på grunn av vannkraften.

EU-kommisjonen mener på sin side at Norge må bidra så det monner fordi vi er så rike.

Les også: – Vi trenger ikke EUs fornybarmål

Les mer om: