KRAFT

Foreslår å opprette Statkabel

NYTT KABELSELSKAP: Agder Energi foreslår å opprette et nytt statlig foretak, Statkabel, som kun skal ha som oppgave å bygge kraftkabler til utlandet.
NYTT KABELSELSKAP: Agder Energi foreslår å opprette et nytt statlig foretak, Statkabel, som kun skal ha som oppgave å bygge kraftkabler til utlandet. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
11. juli 2011 - 08:56

Statnett har verken kapasitet eller insentiver til å bygge nok kraftkabler til utlandet, ifølge Agder Energi. Derfor foreslår selskapet at det enten åpnes for private aktører eller at det opprettes et nytt statlig foretak, Statkabel, for å få fart på utbyggingen.

Det går fram i et brev Agder Energi har sendt til energiminister Ola Borten Moe (Sp), næringsminister Trond Giske (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I brevet, som Teknisk Ukeblad har sett, gir styreleder Sigmund Kroslid og konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi uttrykk for sin uro for at Statnett skal få formelt monopol på utvikling, bygging og drift av utenlandskabler.

Les også: – Forstår de hvor alvorlig dette er?

Ville ha monopol

Bakgrunnen er at Bjarne Aamodt, som nå har gått av som styreleder i Statnett, i slutten av mai med et Ønsker ikke politisere nettutviklingsplanen til Olje- og energidepartementet (OED) i forbindelse med den varslede nettmeldingen.

Der ba han om at Statnetts monopolrolle for utenlandskabler ble formalisert for å ”bidra til større arbeidsro og mindre konflikter mellom Statnett og andre aktører.”

Statnett har ikke formelt monopol på utenlandskabler i dag, og i sitt brev advarer Agder Energi kraftig mot å gi dem det.

”Vår oppfatning er at et slikt monopol vil svekke muligheten for at Norge får de utenlandskabler vi trenger”, heter i brevet.

Les også: Tvinges til å endre energiloven

Mangler insentiver

Statnett har ifølge Agder Energi ikke tilstrekkelige insentiver, verken finansielt eller operasjonelt, til å bygge nok utenlandskabler raskt nok.

Årsaken er at Statnett først og fremst blir målt på forsyningssikkerhet, og ikke om de klarer å levere utenlandsforbindelser i tråd med politikernes mål.

“Statnett har hendene mer enn fulle med de innenlandske utfordringene, slik at selskapet ikke makter å samtidig fokusere på å realisere utenlandskabler”, skriver Agder Energi.

Selskapet påpeker kablene vil avdekke svakheter i det innenlandske nettet i Norge.

“Derfor vil det være i Statnetts interesse å sette overføringskapasitet og utenlandskabler på vent”.

Les også: Vil bygge Tysklandskabel med Statnett

Dårlig NorGer-erfaring

Grunnen til at Agder Energi har engasjert seg er at Statnett “ikke er i stand til eller motivert for å utvikle kablene i tilstrekkelig tempo og omfang”.

Skal Norge lykkes med kabelbyggingen må Statnett derfor få konsentrere seg om å bygge strømnettet innenlands mens andre håndterer strømnettet til utlandet.

Fredag ble det kjent at Agder Energi, Lyse og EGL selger seg ut av NorGer og at Statnett overtar hele prosjektet. Samarbeidet har ikke vært hjertelig.

”Det er blant annet på bakgrunn av vår erfaring med kabelproblematikken i dette samarbeidet at vi har kommet til den erkjennelse at Statnett ikke bør få den monopolrollen som statsforetaket ber om i sin henvendelse til OED”, skriver Agder Energi.

Les også: OED foretrekker Nordlink framfor NorGer

Statkabel

Slik Agder Energi ser det, finnes det to modeller som kan brukes for å få utenlandskablene bygget fort nok.

Den ene modellen er å formalisere en mer fleksibel finansiering, utvikling og drift av kablene. Kabelprosjektene NorGer og North Connect nevnes som eksempler på modellen, der offentlig eide norske kraftselskaper engasjerer seg sammen med andre i utbygging og drift av kabler.

“Den andre modellen, som vi mener er helt nødvendig dersom myndighetene mener det er helt sentralt at staten skal ha monopol på å bygge og drive utenlandskabler, er å opprette et nytt statlig foretak, et Statkabel, som gis ansvar (og insentiver) for utvikling, bygging og drift av utenlandskabler fra Norge”, skriver Agder Energi.

Les også: Leverer to søknader

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.