MOTOR

Ford ringer etter ambulanse

CeBIT: En elektronisk parkeringsassistent er blant det andre Ford-sjef Alan Mulally skryter av om dagen.
CeBIT: En elektronisk parkeringsassistent er blant det andre Ford-sjef Alan Mulally skryter av om dagen. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
1. mars 2011 - 14:10

HANNOVER: Ford lanserer nå sitt stemmestyringssystem på verdensbasis. Det kom fram under en presentasjon Ford-sjef Alan Mulally holdt på den store elekronikkmessa CeBIT i Hannover i dag.

Mulally, som er administrerende direktør i Ford, fortalte at de første bilene med stemmestyringssystemet SYNC vil ankomme forhandlere utenfor USA i 2012.

Neste år

– Vi har det beste stemmestyringssystemet i verden. Ingen andre selskaper kan tilby et like godt system, sier Alan Mulally, administrerende direktør i Ford Motor Company.

SYNC, som er utviklet i samarbeid med Microsoft, lar bilførere styre bilens stereoanlegg, iPod-anlegg, navigasjonsutstyr, en tilkoblet mobiltelefon og annet med stemmen. Det vil også være mulig å be om å få lest opp mottatte tekstmeldinger.

En nyhet nå er at det også er mulig å styre applikasjoner på smarttelefoner med stemmen.

Systemet gir dessuten tilgang til en rekke reisevennlige tjenester, for eksempel trafikk-, hotell- og restaurantinformasjon. Systemet er blant annet koblet opp mot Michelin-guidens restaurantdatabase.

Saab ute i kulden

En forlengelse av stemmestyringssystemet er noe Ford kaller "Sync Emergency Assistance". Det er et system som ringer nødnummeret, altså ambulanse, hvis du kræsjer eller kjører av veien.

Det skjer selv hvis du ikke er i stand til å snakke. I praksis bruker systemet en bluetooth-forbindelse til mobiltelefonen din, som så ringer nødnummeret.

Med hjelp av GPS og mobilmaster i området kan systemet også fortelle akuttjenesten hvor i verden du er.

– Vi er stolte at dette systemet. Vi vil også understreke at det ikke koster noe ekstra for bruken av det. Det vil være gratis for alle Ford-eiere, sier Mullaly.

19 språk

Mulally er ikke i tvil om fordelene med stemmestyring:

– Vi vet alle at det kan være farlig å bruke håndholdte enheter mens man kjører bil. I en del land er det også ulovlig. Med vårt system eliminerer vi farene, sier direktøren.

Systemet skal ifølge Ford forstå 10.000 stemmebaserte kommandoer på 19 ulike språk.

Sømløst

– Dette vil utvikle seg videre. Om kort tid vil det være mulig med sømløs kommunikasjon med bilens digitale enheter, sier Ford-sjefen.

Dessverre er norsk ennå ikke blant de støttete språkene.

I tillegg til ulike varianter av engelsk og språk i Østen støtter systemet europeiske språk som fransk, spansk, portugisisk, tysk og italiensk.

Stemmestyring i Fords biler har vært tilgjengelig i USA siden 2007.

NYTT: Ford Focus er første Ford utenfor USA med SYNC.Ny strategi

Med dette fortsetter selskapet med sin praksis med IKKE å lansere nyvinninger på de store bilmessene.

I januar valgte Ford elektronikkmessa CES i Las Vegas i stedet for bilmessa i Detroit da de for første gang viste fram en Viser fram elektrisk Ford Focus av Ford Focus.

Dette er en bevisst strategi fra Fords side. Selskapet satser på stemmestyring og lignende ting fordi de mener det kan øke salget.

– Ja, det er det ingen tvil om. Dette er en stadig viktigere grunn til at folk kjøper bil. Vi kan det slik: Ford Focus er nå den ultimate mobile, digitale enheten, sier Mulally.

– Vi elektrifiserer på Ford-måten

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.