ARBEIDSLIV

For dårlig lønn

Senter for materialforskning ved Universitetet i Oslo (UiO) har manglet en professor i strukturfysikk i tre år. Fire kvalifiserte personer har takket nei til tilbud om professoratet. Årsaken er en kombinasjon av for dårlige lønnsbetingelser og pengemangel ved instituttet.

Da professoratet i strukturfysikk ble lyst ut i 1999, var syv av totalt 14 søkere kvalifiserte, forteller professor Tore Amundsen, som leder senteret. Fire ble invitert til nærmere samtaler. En av dem fikk et professorat ved NTNU. Av de andre var det én fra Oxford i England, én fra USA og én fra Sverige. - De kom til Oslo, vurderte stillingen og fant at lønnen ikke stod i forhold til levekostnadene i Oslo, sier Amundsen.

Et professorat starter på lønnstrinn 61, som er såvidt over 400.000 kroner og strekker seg lønnsmessig opp til noe over 500.000 kroner. Dette er ikke tilstrekkelig til at vel kvalifiserte utenlandske søkere vil bo og arbeide i Oslo.

Stillingen er siden ikke er lyst ut på nytt, årsaken er pengemangel og stramme budsjetter ved Institutt for fysikk ved UiO. Nå vurderer ledelsen å lyse ut stillingen en gang til i løpet av våren, men den kan da bli redusert til en amanuensisstilling. - Da kan vi få yngre søkere som siden kan avansere til professor, sier Amundsen. Den nye amanuensen, eller professoren, vil få eksperimentelle oppgaver med elektronmikroskopi og metallstrukturer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.