AGJV, som er totalentreprenør for tunnelen på Follobanen, saksøker milliardprosjektets forsikringsselskaper for minst 555 millioner kroner. Det kommer fram av rettsdokumenter TU har fått innsyn i.
Kravet omfatter kostnader på om lag 315 millioner kroner for å gjøre tunnelen vanntett som følge av sprekkskader i tunnelsegmenter, korrosjonsskader på ledningene til autotransformatorsystemet på om lag 50 millioner kroner og et påslag på 52 prosent.
Forsinkelsesrenter kommer på toppen av kravet.
AGVJ leverte inn saken til tingretten i august i fjor, og så langt er det berammet et forberedende rettsmøte i saken i april.
Vannlekkasje og skader
Kravet knytter seg opp mot de to løpene i Blixtunnelen hvor AGJV utførte tunnelarbeider i perioden fra 2016 til 2019.
Siste gjennomslag i tunnelen var 25. februar 2019. Deretter ble det utført installasjonsarbeider.
Kravet er rettet mot forsikringsselskapene Zurich Insurance Plc, Norway Branch, Aig Europe S.a. Nuf, Swiss Re International SE og Tryg Forsikring.
Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med saksøktes advokater. Advokatene ønsker ikke å kommentere saken på vegne av sine klienter, men bekrefter at kravene er bestridt.
Uenige om ansvaret
I brev til Bane Nor varsler prosjektdirektør Juan Medina Puente i AGJV at de kommer til å rette kravet mot forsikringsselskapene videre til Bane Nor dersom de ikke vinner frem i rettssaken.
Anne Kathrine Kalager, som er prosjektleder for tunnel i Bane Nor, svarer at tunnelen ikke er levert i henhold til kontrakt så lenge den ikke er tett. Hun viser til kontrakten mellom de to partene, der entreprenøren forplikter seg til å designe og levere en tørr tunnel.
«Entreprenøren har i en lengre periode mislykkes i å oppfylle denne delen av kontrakten, resultatet av dette har vært vanninntrengning i tunnelen. Blant annet har denne vanninntrengningen ført til skader på AT-kabler (autotransformatorkabler)», skriver hun.
Kalager viser videre til en avtale inngått 15. januar 2021 der entreprenør frasier seg alle krav knyttet til kostnader som dreier seg om vanninntrengning i tunnelen både i fortid og fremtid.
Hun skriver imidlertid at det finnes ett unntak fra denne avtalen, og at det dreier seg om krav til AGJVs forsikringsselskap Zurich Insurance.
Teknisk Ukeblad har kontaktet AGJV, men ikke fått noen svar på våre henvendelser til selskapet.
En rekke konflikter
Det er ikke første gang AGJV er i konflikter på grunn av Follobanen. 1. mars skal de møte oppdragsgiver Bane Nor i retten for å avgjøre hvem som er ansvarlig for forsinkelsene av utbyggingen som skjedde under koronapandemien.
Det er AGJV som har saksøkt Bane Nor. Selskapet krever å få utsatt frister de ikke nådde og som endte med døgnmulkt.
Dette er ikke den eneste konflikten AGJV har hatt med sin arbeidsgiver. I 2019 krevde de mer betaling etter at grunnforholdene i Blixtunnelen viste seg å være annerledes enn det de hadde avtalt i kontrakten. Og i løpet av 2022 har de to selskapene også kranglet om hvorvidt AGJV hadde rett til oppdraget med å tilbakeføre et anleggsområde på Åsland til grøntområde.
Bane Nor satte tilbakeføringsarbeidet ut på anbud, men AGJV mente de hadde rett på oppdraget.
Både tingretten og lagmannsretten ga Bane Nor medhold.