ENERGI

Flere ukjente droner er observert rundt oljeplattformer: Nå oppfordrer Ptil til økt årvåkenhet

Advarer om økt risiko.

Det er observert ukjente droner i nærheten av plattformer på norsk sokkel den siste tiden, deriblant på Gina Krog-feltet i Nordsjøen.
Det er observert ukjente droner i nærheten av plattformer på norsk sokkel den siste tiden, deriblant på Gina Krog-feltet i Nordsjøen. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Tidligere i september ble det kjent at Equinor hadde observert ukjente droner på noen av sine installasjoner på norsk sokkel. 

Politiet er kjent med observasjonene og er i kontakt med operatører og myndighetsorganer.

Nå går Petroleumstilsynet (Ptil) ut med en melding hvor de bekrefter at operatørselskap på norsk sokkel den siste tiden har varslet om flere observasjoner av uidentifiserte droner i nærheten av offshoreinnretninger.

De oppfordrer oljeselskaper og rederier til økt årvåkenhet og påpeker at uidentifiserte droner og luftfartøy kan innebære økt risiko på flere områder. 

Droner på Sverdrup-feltet

TU har bedt Ptil om informasjon om hvilke felt på sokkelen det gjelder og hvor mange tilfeller det er snakk om. Det er ikke opplysningen sikkerhetsmyndigheten for sokkelen vil gå ut med, opplyser pressekontakt Øyvind Midttun. 

Ifølge nettstedet Aldrimer.no, som var de første til å melde om droneobservasjonene, er det meldt om ukjente droner på feltene Johan Sverdrup, Gullfaks C, Snorre A og Gina Krog. Hendelsene ved Johan Sverdrup-feltet skal være anmeldt til politiet av Equinor, som er operatør på alle de nevnte feltene.

Petroleumstilsynet vil heller ikke gå ut med om de kjenner til flere oljeselskap som har observert drober. 

Ptil understreker at uidentifiserte droner kan innebære økt risiko innenfor flere områder:

  • helikoptertrafikk og SAR-helikopter
  • tennkildekontroll – ikke Ex-godkjent utstyr i nærheten av eksplosjonsfarlige områder
  • fallende gjenstand – kollisjon med innretning
  • bevisste anslag

I henhold til rammeforskriften som handler om varsling og melding i forbindelse med inntrenging i sikkerhetssoner, skal slike observasjoner varsles og meldes til myndighetene.

Sikkerhetssone

Hendelsene skal ha skjedd innenfor sikkerhetssonen til oljefeltene.

En sikkerhetssone er et geografisk avgrenset område med forbud mot eller begrensninger med hensyn til opphold, gjennomfart eller operasjoner av uvedkommende fartøy, deriblant også luftfartøy.

Det er sikkerhetssone rundt alle plattformene på norsk sokkel. Sikkerhetssonen har vanligvis en utstrekning på 500 meter rundt innretningen og fra havbunnen opp til 500 meter over innretningens høyeste punkt.

Krenking av sikkerhetssone kan være straffbart. Eventuell etterforsking vurderes av politiet.

Er kjent med meldingene om droner

Det er arbeids- og inkluderingsdepartementet som har det overordnede ansvaret sikkerhet og beredskap i petroleumsvirksomheten. TU har stilt en rekke spørsmål om de ukjente dronene, blant annet hvordan departementet vurderer trusselen fra dronene og hva departementet eventuelt gjør i å få klarhet i situasjonen og sikre installasjonene. 

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen opplyser til TU at departementet er kjent med meldingene om droner som er observert i Nordsjøen. 

– Petroleumstilsynet fører tilsyn med at selskaper og operatører i petroleumsvirksomheten ivaretar sitt ansvar for sikkerhet og sikring i tråd med regelverket. Generelt vil det være samarbeid og kontakt mellom myndigheter ved slike hendelser. Petroleumstilsynet har kontakt med andre aktuelle myndigheter for å kartlegge og følge utviklingen, uttaler hun i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.

Departementet henviser deretter videre til Petroleumstilsynet og politiet.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.