Skipsinspeksjon med ROV

Flere skipsinspeksjoner med roboter: – Tror vi er i den spede begynnelsen

Teknologiutviklingen går raskt.

Mini ROVer kommer som ei kule, mener inspektør og Sjøfartsdirektoratet.
Mini ROVer kommer som ei kule, mener inspektør og Sjøfartsdirektoratet. (Foto: Vuvi)

Teknologiutviklingen går raskt.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Alle skip må inspiseres i dokk hvert femte år, og mellom hver femårsinspeksjon må de også ha en mellominspeksjon. Mellominspeksjonen skjer ofte mens skipet er i sjøen og i økende grad med ROV (fjernstyrt undervannsrobot) istedenfor med dykkere.

– Tidligere var det bare dykkere som gjennomførte disse inspeksjonene, men nå opplever vi oftere at det brukes ROV. Jeg tror fortsatt vi er i den spede begynnelsen i denne utviklingen, sier Thomas Angell Bergh, underdirektør for inspeksjon, revisjon og beredskap i Sjøfartsdirektoratet. 

Som følge av utviklingen krever de nå sertifisering av alle ROV-operatører som skal undersøke skipsskrog, melder Sjøfartsdirektoratet.

Må oppnå det samme

Mellominspeksjonene går blant annet ut på å se etter skader på skroget og utstyr. I noen tilfeller har ikke ROV-operatørene klart å ta like gode bilder som dykkerne.

– Vi må kunne oppnå det samme med ROV som med dykkere. Vi ser fortsatt at det er behov for dykkere i enkelte tilfeller, for eksempel hvis man må måle hvor stor en innbuling i skroget er. Men vi ser at ROV-teknologien utvikler seg veldig mye og derfor mener vi det er viktig å legge til rette for det, sier Bergh.

ROV-ene som brukes i skipsinspeksjoner er ofte små, lette og relativt billige – av typen Blueye eller fra en rekke andre produsenter. Det føres ikke statistikk over hvor mange inspeksjoner som blir gjort med ROV.

– Det er en diskusjon gående om man skal kalle det ROV, droner eller noe annet, men det blir opp til Språkrådet å avgjøre, sier Bergh.

– Kommer som ei kule

Frode Rødølen i inspeksjonsselskapet Vuvi sier det er lettere å bruke ROV enn dykkere, ikke minst på grunn av sikkerheten. Små ROV-er kan sendes ned mellom skutesiden og kaia mens skipet gjør andre ting. 

Rødølen tror også ROV-inspeksjoner kommer til å bli mer vanlige framover.

– Dette kommer som ei kule. Du kan sammenligne utviklingen med utviklingen av droner i luften. Den samme teknologiutviklingen ser vi også for små ROV-er, sier han.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå