DATATELE

Flere profesjonelle PC-angrep

VIRUSGURU: F-Scures forskningssjef Mikko Hyppönen i aksjon.
VIRUSGURU: F-Scures forskningssjef Mikko Hyppönen i aksjon. Bilde: Odd Richard Valmot

PC-sikkerheten har gått fra vondt til verre.

- Mange lever i den tro at sikkerhetssituasjonen er blitt bedre på PC-ene. Vi hører ikke så mye om store dramatiske virusangrep lenger, og det er for så vidt riktig. Men i virkeligheten har situasjonen forverret seg, sier forskningssjefen i det finske datasikkerhetsselskapet F-Secure, Mikko Hyppönen.

Ute etter penger

Spesielt i år har de profesjonelle overtatt, og de er mye mer avanserte enn amatørskurkene som har sittet og skrevet virus på gutterommet.

Dette er folk som er svært dyktige til det de gjør og som er ute etter å tjene penger. Det de driver med er en aktivitet som ikke dukker opp på radaren på samme måte som de store infeksjonene.

Små og målrettede

Mens tradisjonelle virus kan spre seg raskt gjennom internett og infisere et uhyggelig stort antall PC-er, er de nye angrepene små og målrettede.

De profesjonelle skurkene infiserer PC-er med såkalte bots, trojanere eller bakdører og bruker dem til å rette inn angrep mot enkelte selskaper eller en gruppe selskaper.

Krever teknologi

Slike små, men effektive angrep er perfekte til å presse selskaper for penger eller rett å slett tappe pengene ut av betalingsstrømmene.

- Denne virksomheten er gjerne drevet fra Kina, Russland eller land i gamle Øst-Europa og krever at vi holder oss på tå hev teknologisk, sier Hyppönen.

Ny sikkerhetspakke

F-Secure kommer nå på markedet med den nye 2007-utgaven av sin sikkerhetspakke, der den største nyheten er teknologi som sikrer brukene mot angrep i den kritiske perioden fra den ondsinnede koden oppdages til de har utviklet en oppdatert mekanisme mot den.

F-Secure hevder å være mye raskere enn de store konkurrentene og bruker gjennomsnittlig bare 2,5 timer på dette.

"Dreper" alt

Likevel kan det oppstå stor skade i dette tidsrommet. Den nye DeepGuard beskyttelsesmekanismen er delvis basert på teknologi lisensiert fra norske Norman.

Den overvåker alle prosessene på datamaskinen og stopper alt som oppfører seg som om det var ondsinnet kode.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.