BYGG

Fjøs i særklasse

HOTELL DAGROS
HOTELL DAGROSBilde: Truls Tunmo

Engerdal-bøndene Per Roar Aarnes, Tom Nordsveen, Emil Husfloen og Per Galten bestemte seg for å slå sammen besetningene sine og bygge det som kanskje er Norges mest eksklusive fjøs.

Datastyrt design

For her mangler det ikke på noe. I tillegg til at bygget er svært tiltalende eksteriørmessig, er det også innredet som seg hør og bør: Datastyrt melkerobot, ventilasjon og gjødseltrekk, automatisk fôring, møtelokale, kjøkken og konferanserom i annen etasje. Rommene er flislagte - inkludert badet.

- Vi har samme dimensjon laftet tømmer i taket. Så vidt jeg vet, har ingen brukt dette i et fjøs før. Tømmerstokkene er koblet sammen med doble not og fjær. På grunn av denne løsningen slipper vi undertak, og det blir spennende å se hvordan det vil fungere, sier Per Roar Aarnes.

75.000 m 3 luft

For å unngå fuktproblemer, er Hotell Dagros utstyrt med tre gedigne vifter som drar inn og slipper ut 75.000 kubikkmeter luft per time.

Det trengs til det 1500 kvadratmeter store fjøset med en takflate på 1700 kvadratmeter som neste sommer blir dekket med torv.

Til sammen 13.000 løpemeter med tømmer er brukt. Tømmerveggene er låst fast som slipplaft i H-bjelkene på bærekonstrusjonen.

Gjort alt selv

De fire gårdbrukerne har med kjempeinnsats gjort alt selv, med unntak av å sette opp de bærende stålbuene.

Hvorfor har dere bygget et fjøs i beste Røkke-stil?

– Vi hadde rett og slett lyst til å få til noe spesielt og særegent. I gamle dager bygde de jo også fjøs i tømmer, sier Per Roar Aarnes, og trekker paralleller til gamle tradisjoner.

Ansvarlig byggherre

Mattilsynet har godkjent fjøset for husdyrhold. Men hva med teknisk godkjenning?

– Vi står selv som ansvarlig byggherre. Det har vi anledning til i henhold til regelverket i og med at det er et landbruksbygg. Men vi har hatt med konsulenter som har tegnet fjøset i samarbeid med oss, sier Aarnes.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.