ENERGI

Fjerner kloakk-bekker

Flere boliger er så gamle at de ikke har noen utslippstillatelse. De har i alle år sluppet kloakken rett ut i nærmeste bekk.

Nå får 1500 husstandene pålegg om å skaffe seg et skikkelig renseanlegg, f.eks. et minirenseanlegg. Prisen for et slikt anlegg til en enebolig kommer fort opp i 70.000 kroner.

Gulroten er lavere avgifter til kommunen enn for dem som er tilknyttet kommunale renseanlegg.

For å kutte kostnadene har flere husstander gått sammen og bygger felles renseanlegg.

I Våler kommune vil 39 spredte husstander bygge sitt eget Biovac-anlegg og har søkt om utslippstillatelse for 180 personer. Mye arbeid vil bli utført på dugnad, bl.a. når de skal grave ca 6 kilometer med grøfter for avløpsledningene til renseanlegget. 15 pumpestasjoner får avløpsvannet frem til renseanlegget.

- Prisen på dette anlegget kan havne på rundt 50-60.000 for hvert hus, inkludert stor egeninnsats. Den store fordelen med fellesanlegg er at driftskostnadene i fremtiden blir lave, sier ingeniør Roar Løken . Han er sekretær for andelslaget i Våler.

Anlegget styrer seg selv og overvåkes automatisk. Under full drift kreves det driftstilsyn en gang i uken. Slamlageret er på 10 kubikkmeter og slammet leveres til Kambo renseanlegg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.