Fire av fem sporingsbrikker sluttet å fungere etter én sesong – nå spøker det for gründerselskapet

Bønder frykter for sauesankinga etter at sporingstjeneste gikk konkurs.

Fire av fem sporingsbrikker sluttet å fungere etter én sesong – nå spøker det for gründerselskapet
Sau med Smartbjella. Foto: Smartbells AS

– Styret har i dag besluttet å melde oppbud. Dette vil bli gjort innen kort tid, skrev Smartbells AS i en lukket Facebook-gruppe for kundene sine fredag i forrige uke.

Gründer og sauebonde Jan Ivar Sandnes står bak Smartbjella, som skiller seg ut fra andre radiobjeller ved at den er «vedlikeholdsfri» og ikke trenger lading. 

Sauebonde Heidi Aklestad Heggedal har 65 mordyr som skal slippes på fjellbeite med lammene sine. Problemet er bare at kun ti av de 56 smartbjellene hennes fungerer. Hun har lenge prøvd å komme i kontakt med firmaet, men de har verken svart på e-post eller telefon.

På Facebook oppdaget hun at flere kunder hadde samme problem. De som hadde sendt inn bjeller til reparasjon, fikk dem i retur med posten. Smartbells hadde ikke hentet ut bjellene. Til slutt måtte hun søke opp firmaet i Brønnøysundregisteret og ta kontakt med styreleder, advokat Ståle Spjøtvold, som forklarte at firmaet hadde store økonomiske problemer og for øyeblikket ingen ansatte. Nå tør hun ikke slippe sauene på fjellet.

Smartbjella

Smartbjella er en sporingstjeneste utviklet av det norske firmaet Smartbells AS fra Snåsa, startet i 2019.

Sporingsenheten samler inn GPS-posisjon, temperatur og bevegelse og sender dette via NB-IoT. Den tilhørende web-applikasjonen varsler om dyr som ikke har bevegd seg på tre timer, da dette kan være indikasjon på at dyret trenger tilsyn.

NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) er en standard basert lavfrekvent, lavenergi (low power wide area, LPWA) nettverk utviklet for å ta i bruk en rekke nye enheter og tjenester i tingenes internett (IoT). NB-IoT forbedrer vesentlig strømforbruket for enheter, systemkapasitet og spektrumeffektivitet. Dette gir ifølge Smartbjella en batterilevetid på ti år, slik at bonden slipper å lade bjellene.

– Jeg kan ikke slippe sauene uten å vite at jeg kan føre tilsyn med dem. Vi kan ta den ukentlige runden hvis vi vet hvor sauene befinner seg. Men å gjøre det slik man måtte i gamle dager, å gå rundt og lete etter sauene, tar altfor lang tid, sukker hun.

Hun kjøpte smartbjellene i fjor og var fornøyd med dem. Det var første gang de slapp sauene på fjellbeite, og både tilsyn og sanking fungerte fint ved hjelp av web-appen. Nå ser hun for seg store ekstrakostnader.

– Vi kan la sauene gå på innmarksbeite her, men da får vi jo ikke den slåtta til fôr til vinteren. Da må vi eventuelt kjøpe fôr. Eller så må vi kjøpe nye radiobjeller fra en annen leverandør. Uansett blir det en stor ekstrakostnad, forklarer hun.

Flere bønder har allerede sendt dyra sine på beite og er nå spent på om bjellene vil virke frem til sanking eller om appen etterhvert vil slutte å fungere. Smartbells AS skriver på Facebook at «data-abonnementene ikke vil bli slått av inntil videre» men om dette betyr at appen vil virke helt frem til sanking i september, er det ingen som kan svare på.

Smartbjella slik den ser ut til sau
Smartbjella Foto: Smartbells AS

Tre grunner

De oppgir Covid-19 og mangel på støtte fra staten som hovedårsak til de økonomiske problemene.

– Selskapet fikk store utfordringer som følge av Covid-19 og fikk ingen hjelp av staten. At selskapet var relativt nystartet, i sterk vekst og forbrukte egenkapital, diskvalifiserte selskapet finansielt fra å få covidtilskudd, skriver Smartbells AS.

Smartbells AS har mottatt 4,4 millioner kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge, inkludert 1,3 millioner i «koronatiltak». I tillegg har de fått kapital fra DNB og i overkant av 2 millioner kroner gjennom finansieringsplatformen Folkeinvest.

– Problemer med leveranse

Smartbells AS opplyser om at Smartbjella består av 96 elektroniske komponenter. Dersom leveranse av 1 av de 96 delene ikke kommer, kan ikke bjella produseres. Selskapet planla å produsere 16.000 enheter i 2022 og la inn ordre til fabrikken i Trondheim i juli 2021 for levering senest mars 2022.

– Leverandørene  kom stadig med nye forsinkelser omtrent uke for uke, og til slutt fikk selskapet tilsendt kopi av et force majeure-brev fra en av leverandørene, hvor det hevdes at delene var fastlåst på lager i Hong kong, grunnet ny covid-nedstenging i Kina. I tidlig juni ble det klart at selskapet ikke kunne gjennomføre hovedproduksjonen i 2022, skriver Smartbells AS.

– Produksjonsfeil

I tillegg fikk selskapet inn flere mangelskrav høsten 2021 på en serie smartbjeller med produksjonsfeil. Misfornøyde kunder sier de har sendt inn bjellene til reparasjon, men fått dem returnert i posten uten reparasjon. Andre kunder melder at de har sendt bjeller til reparasjon, men verken hørt noe eller fått bjellene tilbake.

– Produsenten avviser at feilen ligger hos dem, og uten bidrag fra fabrikken har ikke selskapet finansiering til å rette opp mangelskravene som har kommet, skriver Smartbells AS.

– Det er veldig trist at selskapet ikke lyktes med å finne en løsning med långiverne og fabrikken som kunne gitt grunnlag for videre drift. Jeg har 90 smartbjeller på mine egne sauer, og flere av 2021-produksjonen har sluttet å virke, antakelig grunnet produksjonsfeilen. Bjellene jeg har fra tidligere produksjoner, virker på sitt fjerde år, skriver grunder og sauebonde Jan Ivar Sandnes via e-post. 

Teknisk Ukeblad har ikke lyktes i å komme i kontakt med Sandes via telefon.

Sandes har flere firmaer innenfor landbruks-IoT, inkludert RealTimeID, som også tilbyr sporing av buskap via bluetooth-øremerker som kommuniserer med gateways. Han har tidligere også vært med på å starte sporings-firmaet StalkIT AS, som ble avviklet i 2020.

Les også