KRAFT

Finsk kjernekraftreaktor sju år forsinket

Mer enn halvparten av planlagte kjernekraftverk i Europa er rammet av kraftige forsinkelser.

TREGT FOR KJERNEKRAFT: Ulkiluoto 3 skulle stått ferdig i 2009. Nå ser det ut til at reaktoren står ferdig først i 2016.
TREGT FOR KJERNEKRAFT: Ulkiluoto 3 skulle stått ferdig i 2009. Nå ser det ut til at reaktoren står ferdig først i 2016. Bilde: Nick Cobbing
15. feb. 2013 - 15:15

Finske Teollisuuden Voima Oyj (TVO) utsetter nok en gang oppstarten av sin tredjegenerasjons kjernekraftreaktor Olkiluoto 3, fra 2014 til 2016.

Da byggingen startet i 2005 var opprinnelig startdato i 2009. I 2011 annonserte TVO ytterligere forsinkelser til 2014. Nå sender de altså melding om to år til. 

Tregt marked

Lavere strømpriser og over en dobling av byggekostnadene fører til usikkerhet om lønnsomheten til reaktoren, men tegner et bilde som også rammer flere andre kjernekraftprosjekt rundt om i Europa.

Mer enn halvparten av planlagte kjernekraftverk i Europa er rammet av kraftige forsinkelser og mulige kanselleringer, melder Sveriges Radio.

Les også: Endelig full produksjon av svensk kjernekraft

Ikke lønnsomt

Ett av Europas største kraftselskap, tyske RWE, fjerner kjernekraft fullstendig fra sin investeringsportefølje.

- For fem år siden planla selskapet å bygge nye kjernekraftverk i flere land, blant annet Bulgaria, Romania og Storbritannia. Nå går ikke kalkylene opp, sier RWEs talsmann Martin Pack til Sveriges Radio.

Eon ut

I oktober trakk energigiganten Eon seg ut av det finske kjernekraftselskapet Fennovoima, og skapte usikkerhet om nok en finsk reaktor under bygging i Pyhäjoki i Norra Österbotten.

Eons begrunnelse var økonomisk usikkerhet i Europa og den trege utviklingen for kjernekraft i mange land.

I dag meldte Fennovoimas hovedeier, Voimaosakeyhtiö SF,  at de har kjøpt tyske Eons andel på 34 prosent, og dermed eier alle aksjer i energiselskapet.

Det endrer imidletid ikke det faktum at den finske papirindustrien har nedskrevet sine prognoser for framtidig energibehov.

Les også: Skal teste thorium i Halden

Kontrollsystemet

Når det kommer til Olkiluoto 3 skal problemet, ifølge TVO, ligge i reaktorens automasjonssystem, hvor instrumenterings- og styringskontrolldesignet ikke har fulgt framdriftsplanen.

Planene for automasjonssystemet har blant annet ennå ikke blitt oversendt finske kjernekraftmyndigheter.

Reaktor på plass

Selv om TVO på langt nær er fornøyd med situasjonen for Ulkiluoto 3, bedyrer selskapet at arbeidet går framover. Konstruksjonsarbeidet er så godt som fullført, og store installasjoner, som reaktor, trykktank og dampgenerator, skal være gjennomført, melder World nuclear news.

Les også:  Norsk thorium kan inneholde 120 ganger mer energi enn all olje og gass på norsk sokkel

Venter på svar

TVOs toppsjef, Jouni Silvennoinen, viser til en melding fra konsortiet som leder byggeprosjektet, Areva-Siemens, byggherren i prosjektet.

- Vi har ennå ikke fått en adekvat framdriftsplan for Olkiluoto 3, sier Silvennoinen.

Ulkiluoto 3 er en lettvannsreaktor (EPR), som vil få dobbelt så stor effekt (1600 MW) som de to eldre reaktorene på kjernekratverket i Finland. Kjernekraftverket blir verdens største, når det er ferdig.

Les også:
Denne reaktoren tåler en jumbojet

Her bygges verdens største fusjonsreaktor

Verden bygger 62 nye atomreaktorer  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.