NYETEKNOLOGIER

Finner bomber med ultralyd

Forskere ved Pacific Northwest National Laboratory har utviklet apparatet Hazaid for amerikanske tollmyndigheter. Nå kan oppfinnelsen bli nyttig i jakten på bombematerialer. Ved hjelp av ultralyd og målinger av lydens hastighet gjennom væske, kan væskens oppbygging beskrives.
Forskere ved Pacific Northwest National Laboratory har utviklet apparatet Hazaid for amerikanske tollmyndigheter. Nå kan oppfinnelsen bli nyttig i jakten på bombematerialer. Ved hjelp av ultralyd og målinger av lydens hastighet gjennom væske, kan væskens oppbygging beskrives. Bilde: PNNL

Amerikanske forskere har kommet fram til en teknologi som raskt kan bestemme innholdet i væsker.

Under testing skal forskerne har fått apparatet til å skille kalorifattig Cola Light fra vanlig Cola i løpet av fire sekunder.

Laget for tollen

Apparatet har vært under utvikling over lengre tid på oppdrag fra tollmyndighetene.

Den første vesjonen ble utviklet etter Gulf-krigen i 1991 i jakten på kjemiske våpen og smugling av slike varer.

Muligheten for å avsløre ulike typer bombemateriale dukket ikke opp før avsløringen av terrorplanene mot fly fra Storbritannia tidligere i august, skriver danske Ingeniøren.

Departementet som skal sørge for USAs sikkerhet, Homeland Security, var ikke klar over apparatet før pressen begynte å skrive om det tidligere i måneden. Da var forskerne i ferd med å pakke sammen og avslutte prosjektet. nå er det full fart igejn.

Hjelp mot det farlige

Apparatet – som går undr navnet Hazaid ( Hazardous Material Acoustic Inspection Device) måler tida det tar for lydbølger å bevege seg gjennom en væske samt hvordan lydbølgene endres på vei gjennom væsken – dvs. dempingsfaktoren.Det er forskere fra Pacific Northwest National Laboratory i Richland ved Seattle på USAs vestkyst som har gjort oppfinnelsen, ifølge Seattle Post-Intelligencer.

Flere tester

Fysikeren Aaron Diaz ved laboratoriet vil gjennomføre flere tester i laboratoriet før Hazaid kan prøves ved flyplasser.

Blant annet jobber forskerne med å få ned tida for analysen. Først når en fullverdig analyse kan gjøres på ett til to sekunder, er det akseptabelt for flyplasser. Diaz mener det er mulig.

I USA frykter flyplasseieren at apparatet skal gi for mange falske alarmer.

Les mer om apparatet i avisa Seattle Post-Intelligencer.

Søkeord: terror

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.