Forskere ved Pacific Northwest National Laboratory har utviklet apparatet Hazaid for amerikanske tollmyndigheter. Nå kan oppfinnelsen bli nyttig i jakten på bombematerialer. Ved hjelp av ultralyd og målinger av lydens hastighet gjennom væske, kan væskens oppbygging beskrives. (Bilde: PNNL)

Finner bomber med ultralyd

Amerikanske forskere har kommet fram til en teknologi som raskt kan bestemme innholdet i væsker.

Under testing skal forskerne har fått apparatet til å skille kalorifattig Cola Light fra vanlig Cola i løpet av fire sekunder.

Laget for tollen

Apparatet har vært under utvikling over lengre tid på oppdrag fra tollmyndighetene.

Den første vesjonen ble utviklet etter Gulf-krigen i 1991 i jakten på kjemiske våpen og smugling av slike varer.

Muligheten for å avsløre ulike typer bombemateriale dukket ikke opp før avsløringen av terrorplanene mot fly fra Storbritannia tidligere i august, skriver danske Ingeniøren.

Departementet som skal sørge for USAs sikkerhet, Homeland Security, var ikke klar over apparatet før pressen begynte å skrive om det tidligere i måneden. Da var forskerne i ferd med å pakke sammen og avslutte prosjektet. nå er det full fart igejn.

Hjelp mot det farlige

Apparatet – som går undr navnet Hazaid ( Hazardous Material Acoustic Inspection Device) måler tida det tar for lydbølger å bevege seg gjennom en væske samt hvordan lydbølgene endres på vei gjennom væsken – dvs. dempingsfaktoren.Det er forskere fra Pacific Northwest National Laboratory i Richland ved Seattle på USAs vestkyst som har gjort oppfinnelsen, ifølge Seattle Post-Intelligencer.

Flere tester

Fysikeren Aaron Diaz ved laboratoriet vil gjennomføre flere tester i laboratoriet før Hazaid kan prøves ved flyplasser.

Blant annet jobber forskerne med å få ned tida for analysen. Først når en fullverdig analyse kan gjøres på ett til to sekunder, er det akseptabelt for flyplasser. Diaz mener det er mulig.

I USA frykter flyplasseieren at apparatet skal gi for mange falske alarmer.

Les mer om apparatet i avisa Seattle Post-Intelligencer.

Søkeord: terror