PRODUKSJON

Ferskhetsmåling av fisk på sekunder

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
12. des. 2002 - 08:10


Under lagring vil råstoffet endre karakter. Teknikken som benyttes tar utgangspunkt i at fiskemuskelen vil absorbere og reflektere lys på forskjellig måte i lagringsforløpet.

Ved å gjennomføre spektroskopiske målinger av råstoff med kjente karakteristikker som sesong, fangstmetode og lagringstid, kan det utvikles modeller som senere benyttes på ukjente prøver.

Da vil fisken kunne ferskhetsbestemmes i løpet av sekunder. Usikkerheten i målingene ligger på omlag et døgn.

I dag kan kun skinnfrie fileter måles, men teknikken for å måle direkte på hel fisk er under utvikling, lover fiskeforskerne. Kanskje noe å tenke på for visse butikkjeder?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.