NYHETSBREV

Færre doktorgrader innen teknologi

Andelen som avlegger doktorgrad innen samfunnsvitenskap øker.

NTNU ligger på tredjeplass blant norske produsenter av doktorgrader, bak Universitetene i Oslo og Bergen.
NTNU ligger på tredjeplass blant norske produsenter av doktorgrader, bak Universitetene i Oslo og Bergen. Bilde: Information Unit, NTNU

Det har i første halvår 2015 være en nedgang på 13 prosent i antall avlagte doktorgrader innen fagområdene matematikk, naturvitenskap og teknologi. I samme periode har det vært en vekst på 16 prosent for samfunnsvitenskap.

Det er NIFU som har ansvaret for Doktorgradsregisteret som melder om utviklingen.

I faktiske tall er det avlagt 246 doktorgrader innen medisin og helsefag i første halvår. Deretter følger samfunnsfag med 190, matematikk/naturfag med 160, teknologi med 80, humaniora med 77 og landbruksfag og veterinærmedisin med 25 avlagte doktorgrader.

– Dette overrasker meg. Det er mitt inntrykk at både NTNU og andre universiteter opplever økende interesse for teknologifagene, sier Lars Annfinn Ekornsæter, administrerende direktør for NFA.

Les også: Bruker robothelt og YouTube til rekruttering

Ekornsæter legger til at innen automatiseringsfagene er det behov for flere doktorgradsstipendiater, og det er viktig å jobbe for at flere tar en doktorgrad.

Også over et lengre tidsrom har det vært forholdsvis få doktorgrader innen teknologi. I perioden 2005 til 2014 ble det avlagt 1474 doktorgrader innen teknologi, mens medisin nådde 3539. Legger man til matematikk og naturfag ser det lysere ut for realfagene, der kom det 2936 nye doktorander i tiårsperioden mot 2338 for samfunnsfagene og 1173 innen humaniora.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.