KARRIERE

Få ungdommer vet hvordan de skal få oljejobb

Svært få unge vet hva som skal til for å få en fot innenfor olje- og gassnæringen, viser undersøkelse.
Svært få unge vet hva som skal til for å få en fot innenfor olje- og gassnæringen, viser undersøkelse. Bilde: colourbox.com

En spørreundersøkelse viser at rundt 80 prosent ikke kan oppgi en eneste yrkesutdanning som gir jobb i denne næringen.

Fagsjef kompetanse i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Tina Hagen, sier til NTB at resultatene er nedslående når man sammenligner med tilsvarende undersøkelser tidligere.

Kjenner ikke studieretning

Over 70 prosent kan ikke navnet på en eneste studieretning på universitets- og høyskolenivå, som gir jobb i olje- og gassindustrien. Samtidig mener 75 prosent av Norge er blant de ledende land i verden når det gjelder olje og gass.

Undersøkelsen er foretatt av Synovate for Oljeindustriens Landsforening (OLF) blant 405 ungdommer mellom 15 og 19 år. Den tar for seg yrkes- og utdanningsvalg og hva som påvirker disse valgene. Undersøkelsen måler i tillegg kunnskapsnivået om yrkes- og realfag, og hvilke utdanningsveier man må ta for å få jobb i olje- og gassindustrien.

Foreldre påvirker mest

Foreldre viser seg å ha stor påvirkning når det gjelder barnas yrkesvalg utdannings- og yrkesvalg. 56 prosent svarer at foreldre påvirker mest. Deretter kommer venner (28 prosent).

I en tilsvarende undersøkelse vinteren 2007, svarte 42 prosent av foreldre eller foresatte hadde størst påvirkningskraft.

– Ingen positiv utvikling

Tina Hagen sier at dette ikke viser noen positiv utvikling sammenlignet med tidligere år. OLF hadde håpet at flere hadde visst mer om realfag og vært mer interessert i å arbeide i næringen, sier hun.

– Situasjonen blir særlig alvorlig når vi vet at de fleste ungdommer velger utdannelse ut fra interesse, legger hun til.

Ifølge Hagen er det lettest å få folk med yrkesutdanning til å jobbe offshore, mens det er langt vanskeligere å skaffe folk med høyere utdanning til jobber på land.

– Det kan bli mangel på ingeniører av ulike slag. Derfor må vi øke kunnskapen om industrien, særlig om mangfoldet. Dette er viktig også for å få flere kvinner inn i næringen, sier Hagen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.