TUMENER

Få Cern til Norge!

BIG BANG: Partikkelakseleratoren ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (Cern) skal finne svaret på universets gåter under Big Bang. Nå trenger Cern-forskerne mer penger og mer lagringsplass.
BIG BANG: Partikkelakseleratoren ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (Cern) skal finne svaret på universets gåter under Big Bang. Nå trenger Cern-forskerne mer penger og mer lagringsplass. Bilde: CERN
Tormod Haugstad
27. okt. 2010 - 10:40

Cern er verdens største og moderne forskningssenter for fysikk. Senteret har 2500 ansatte, de fleste i Sveits og Frankrike, men det er over 10 000 forskere, ingeniører og it-eksperter som enten bearbeider eller bruker dataene.

Nå har Cern behov for større lagringsplass. De enormt kraftige datamaskinene krever sikker tilgang på strøm. De sårbare systemene må sikres mot bomber og naturkatastrofer.

Derfor har Cern kikket mot Norge. Er det noe vårt land har nok av, er det billig fornybar kraft som kan sikre såkalt grønn it. Vi er også et land som har mange fjellhaller. Rennesøy i Rogaland, Rjukan i Telemark og Bremanger i Sogn har for eksempel haller, krafttilførsel og nok kaldt vann til å kjøle ned datasystemene.

Spørsmålet om datalagring for Cern har den tvilsomme skjebne at den berører flere statsråders bord, altså en sak for samordningsministeren. Nå ser det omsider ut til at fornyingsminister Rigmor Aasrud har fått ansvaret for å koordinere de norske interessene.

Da Cern ble planlagt for 58 år siden, ble det sendt et brev til medlemslandene med spørsmål om hva de kunne tilby av fasiliteter for et slikt forskningslaboratorium . Visstnok fikk Cern aldri noe svar fra Norge ettersom statsråden hadde ferie! Brevet finnes ennå som et historisk pinlig dokument i arkivene på Fysisk institutt.

Norge var neppe i en posisjon til å få Cern i 1954, men vi har styrket vår posisjon i forhold til mange av de andre 20 medlemslandene ved at vi bidrar sterkere både økonomisk og forskningsmessig.

Et Cern-senter i Norge vil være inngangen til verdens mest krevende datakunde. Uten Cern som kunde ville ikke Norsk Data fått den utvikling og betydning bedriften fikk for norsk it-industri på 70- og 80-tallet.

Cern har nå bedt om tilbud fra samtlige medlemsland med frist innen 1. desember. Norge vil møte konkurranse fra bl.a. Finland som har lagt en bevisst strategi for å tiltrekke seg datagiganter som Microsoft og Google.

Cern befatter seg primært med de store spørsmål om hvordan universet ble til, men forskningen har også resultert i bildediagnostikk som i dag er livsviktig innen både kreftbehandling og terrorberedskap.

Cerns betydning kan konkretiseres til utviklingen av World Wide Web, internettet. Datarevolusjonen er grunn god nok til at Norge må kjempe for å bli lagringssted for Cern.

Men det krever at regjeringen griper ballen på vegne av det norske it-miljøet og kommer opp med et godt tilbud. Innen fristen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.