NYETEKNOLOGIER

Eurofighter kaprer danske hjerter

EUROPEER: Eurofighter tar av. Mens amerikanerne fortsatt ikke er ferdig med utviklingen av sin JSF F-35, som enkelte flykilder omtaler som basert på til dels utdatert teknologi, har Eurofighter levert flere topp moderne jagerfly.
EUROPEER: Eurofighter tar av. Mens amerikanerne fortsatt ikke er ferdig med utviklingen av sin JSF F-35, som enkelte flykilder omtaler som basert på til dels utdatert teknologi, har Eurofighter levert flere topp moderne jagerfly. Bilde: EUROFIGHTER


I forbindelse med Danmarks planlagte kjøp av nye kampfly, vurderes Eurofighter som en svert sterk kanddat til å bli mulig arvtaker til F-16.

En gruppe danske parlamentarikere og forsvarseksperter, med forsvarsminister Søren Gade og forsvarskomiteens leder Allan Niebuhr i spissen, besøkte Eurofighter i Tyskland nylig.

Åpne europeere

Den danske delegasjonen skal ha sagt at de var imponert over både Eurofighter og EADS.

De satte spesielt pris på tilgangen til viktig informasjon.

For drøyt to måneder siden var en dansk testpilot og en ingeniør med på to testflighter i Tyskland.Gode egenskaper

- I tillegg til gode operasjonelle egenskaper, tilfredsstiller Eurofighter både det danske luftforsvarets kravspesifikasjone - og gir betydelige muligheter for dansk industri, sier direktør David Hamilton i EADS, ansvarlig for Eurofighter i Norge og Danmark.

I likhet med Norge vurderer Danmark Eurofighter, amerikanske JSF F-35 og svenske SAAB Gripen som mulige arvtakere til F-16.

USA-bundet

Men det kan se ut som om danske forsvarseksperter er betydelig mer åpne for å velge ikke-amerikansk. Noe de jo har gjort før da de på 60-tallet kjøpte 70 fly av type Saab 35 Draken.

I Norge hveder interne kilder at amerikanerne og JSF har fått styrket sin posisjon etter at Stoltenberg-regjeringen overtok i fjor høst. I opposisjon for et frøyt år siden kalte dagens regjeringskamerater Høyre-statsrådene i UD og FD for pudler som logret for USA. Logringen nå skal være enda kraftigere.Multirolle kampfly

Eurofighter er verdens mest avanserte multi-rolle kampfly, og produseres av luftfartsindustrien i Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia.

Flyet er i full produksjon i Europa, og de første er i aktiv tjeneste i fire land.

Eurofighter vil utgjøre ryggraden i NATO og de europeiske flyvåpen i over 30 år. Så langt er det inngått kontrakter om produksjon av 638 fly, inkludert en eksportavtale med Østerrike.

Ytterligere eksportmuligheter i nær fremtid inkluderer Hellas og Tyrkia, og Saudi-Arabia - som allerede har valgt Eurofighter.

Stortinget skal om to år beslutte hvilket kampfly Norge skal velge.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.