ARBEIDSLIV

Ett steg for gründeren

De to organisasjonene har inngått et formelt samarbeid slik at nyskaperne skal slippe å løpe fra kontor til kontor.

- Målet er at flere ideer kommer frem og blir kommersialisert med vekt på kommersialisert, sier styreleder Oluf Artnsen i SND.

Men nåløyet vil fortsatt være trangt. Det er bare n av sytti ideer som blir kommersielle produkter.

- Årlig får SVO inn rundt 3500 henvendelser, av disse blir 850 innsendt skriftlig, 350 går videre til utredning og 150 får økonomisk støtte. 50 ender opp som produkter enten som nyetableringer eller lisensproduksjon, sier fungerende direktør Lars-Erik Solvang i SVO.

Hele to tredeler av de som sender inn forslag har høyskole- eller universitetsutdanning. De er altså ikke oppfinnere slik vi vanligvis forestiller oss dem.

SVO og SND vil bygge bro over "blodbadet", den første vanskelige fasen i et nytt produkts liv der det bare er kostnader, for å få frem flere kommersielle produkter.

SVO skal finne og kvalifisere oppfinnerne og gi råd om avtaler, beskyttelse, tekniske og juridiske forhold. Deretter kommer SND med kompetanse om nyetablering og nettverksbygging samt økonomiske midler.

Det kan være i form av etablererstøtte og eventuelt prosjektstøtte dersom de bor i ikke-sentrale strøk. Etter denne fasen er bedriften kommet så langt at den er klar for såkornkapital og venturekapital.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.