Erlings elsklinger

Erlings elsklinger
Bilde: Dag Yngve Dahle

Erling – Jeg er en digital sinke har tjent seg rik på import av lydutstyr. På si har han bygget opp en egen samling av årgangs-HiFi. Denne samlingen regnes for å være den beste i hele Europa.

Sikker sjarm

Museet som huser millionsamlingen, ligger i etasjen over lokalene til Neby HiFI Concept. Dette er utvilsomt en av Oslos best bevarte hemmeligheter.

SAMLER: Erling Neby samler ikke på frimerker. Håkon Jacobsen

Teknisk Ukeblad har besøkt museet og fått Neby selv til plukke ut sine favoritter blant de sjeldne og kostbare audioobjektene.

– Objektene i museet er samlet etter mitt hode. Jeg har blitt spurt om hvorfor jeg ikke har med det og eller det produktet, men dette er det jeg liker. Mye av sjarmen ligger i å ta vare på gamle ting. Mye av det jeg har her, er produsert før slike produkter ble samlebåndsprodusert i Kina. Det er ekte håndverk og industridesign, sier Neby til Teknisk Ukeblad.

Det lyser samlerglede av ham. Med åpenbar kjærlighet viser han oss de kjæreste objektene.

Europas beste HiFi-museum

NEBY: Et møbel? Ja. En høyttaler? Ja. Dette er JBL Paragon. Dag Yngve Dahle

Presidentenes høyttaler

– Se her! Her har vi JBL Paragon fra 1957, som er et ettertraktet samleobjekt. Et eksemplar har for eksempel stått i Det Hvite Hus i Washington. Dette er en suveren høyttaler konstruert på en særegen måte. Og så er det et flott møbel, sier 61-åringen.

Han har importert luksusforsterkerne til amerikanske McIntosh, og har følgelig en anseelig mengde av selskapets rørforsterkere.

NEBY: Disse monoblokkene har Erling Neby betalt mye for. Dag Yngve Dahle

– Jeg er svært fornøyd med å ha disse rørblokkene fra McIntosh. Disse monoblokkene er fra 1968, og hver av dem veier ikke mindre enn 75 kilo. Det er ikke enkelt å få tak i disse i dag, og jeg har blødd for dem. Her borte finner vi dessuten McIntosh 275, en legendarisk effektforsterker fra 1968. Se den flotte industridesignen, sier han.

BILDESERIE: HiFi-nytt fra IFA

Klenodium fra Kloss

NEBY: Det er ingen tvil om at dagens Tivoli-radio har lånt designmessige elementer fra radioens forgjenger fra KLH. Dag Yngve Dahle

Med liknende vendinger omtaler han JBL-forsterkeren SA600.

– Dette var en klassiker med svært god lyd og sober design. Og med navnet James B. Lansing i stedet for forkortelsen JBL, som brukes i dag, sier han.

Også radio ligger Nebys hjerte nært. Han er kjent for å ha tjent et titalls millioner på å importere radioene fra Tivoli Audio. Disse radioene, som både har god design og låter godt, er det i skrivende stund solgt ikke mindre enn 540.000 av her i landet siden lanseringen i 2001.

NEBY: Radiotuneren Marantz 10B har legendestatus. Dag Yngve Dahle

– Det er svært mye. I hyllene her har jeg forgjengeren til Tivoli-radioen. Dette er en KLH-radio fra 1959. K-en står her for Kloss. Henry Kloss er mannen bak Tivoli-radioene, sier han, før han tripper bort til veggen av objekter i baklyste glasshyller.

– Og her har vi Marantz 10B fra 1963. På den tida ble det regnet som tuneren over alle tunere. Det var et ekte kvalitetsprodukt som i sin tid kostet 600 amerikanske dollar, altså det samme som en god bruktbil, sier Neby.

NEBY: Alex DeLarge i "A Clockwork Orange" sverget til denne platespilleren fra Transcriptor. Dag Yngve Dahle

Fra film

Et eget lite rom huser gode, gamle platespillere. Også her er det modeller som skiller seg ut.

– Ja, denne Transcriptor-spilleren fra cirka 1970 er et attraktivt objekt. Dette er platespilleren som ble brukt av hovedpersonen i Stanley Kubrick-filmen "A Clockwork Orange", forteller han.

– Du spiller vel bare LP-er hjemme?

– Nei, faktisk ikke. Jeg spiller CD-er, ikke vinyl. Jeg bruker en McIntosh-forsterker og store JBL-høyttalere. Jeg må ha rørforsterkere og hornhøyttalere. Det er det som fungerer for meg, sier Neby.

– Jeg er en digital sinke

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.