energi

Stoltenberg: Løpende kontakt med Trumps administrasjon om Equinors vindprosjekt

Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han har hatt tett kontakt med amerikanske myndigheter etter at Equinors havvindutbygging i USA ble stanset. 

Finansminister Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor Finansdepartementet tirsdag morgen.
Finansminister Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor Finansdepartementet tirsdag morgen. Foto: Gorm Kallestad/NTB
20. mai 2025 - 06:58

– Jeg begynte å forstå at vi kunne få til en løsning i forrige uke, men var fortsatt usikker gjennom helgen og på 17. mai, sier Stoltenberg om prosessen.

Equinor bekreftet natt til tirsdag at stoppordren for Empire Wind-prosjektet i New York er hevet, og at utbyggingsaktiviteten nå gjenopptas.

Stoppordren ble utstedt 16. april 2025. Da var over 30 prosent av prosjektet som skal gi strøm til 500.000 husstander i New York ferdigstilt. Equinor sto i fare for å måtte betale tilbake over 30 milliarder kroner til investorer som hadde blitt med på prosjektet.

Tett kontakt

Men etter omfattende kontakt med den norske regjeringen fikk prosjektet igjen klarsignal fra amerikanske myndigheter natt til tirsdag.

Trump-administrasjonen har antydet at «Joe Biden forhastet godkjenning av prosjektet uten tilstrekkelige analyser». Foto:  Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Trump-administrasjonen har antydet at «Joe Biden forhastet godkjenning av prosjektet uten tilstrekkelige analyser». Foto:  Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Stoltenberg forteller hvordan han har hatt kontakt med en rekke av de nærmeste rundt president Donald Trump om havvindprosjektet og stansen i arbeidet.

Blant annet har det vært tett kontakt med USAs finansminister Scott Bessent, Trumps økonomiske rådgiver Kevin Hasset og innenriksminister Doug Burgum.

– Jeg har argumentert for viktigheten av prosjektet og både når det gjelder energiforsyning, men også når det gjelder teknologiutvikling. Og så har jeg argumentert med viktigheten av forutsigbarhet. De første lisensene til dette prosjektet ble gitt i 2017, sier Stoltenberg.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at Norge kan bli presset til å kjøpe amerikanske fregatter.
Les også:

Støre avviser amerikansk press om fregattkjøp

Kontaktnett fra tiden i Nato

Løsningen kom etter langvarig og iherdig arbeid opp mot amerikanske myndigheter fra Equinor og den norske regjeringen. Stansen i prosjektet var også tema da statsminister Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg besøkte president Donald Trump i april.

Stoltenberg sier han fra tiden som generalsekretær i Nato har et bredt kontaktnett som har vært nyttig i denne prosessen.

– Og så tror jeg de samtalene jeg har hatt, har bidratt til at de amerikanske myndighetene har skjønt viktigheten av at man får en avtale. Statsminister Støre og jeg har hatt tett kontakt med Equinor både før vi reiste til Washington og også nå i ukene som har gått og fram til beslutningen ble tatt nå på mandag, sier Stoltenberg.

Takker Trump

– Vi er fornøyde med å fortsette utbyggingen av Empire Wind, et energiprosjekt som støtter opp om lokalt næringsliv og skaper arbeidsplasser, sier Equinors konsernsjef Anders Opedal i en pressemelding natt til tirsdag

Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, er fornøyd med at Trump-administrasjonen snur. Bildet er tatt under selskapets høstkonferansen i 2024. Foto:  Thomas Fure/NTB
Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, er fornøyd med at Trump-administrasjonen snur. Bildet er tatt under selskapets høstkonferansen i 2024. Foto:  Thomas Fure/NTB

Ifølge konsernsjef Opedal har støtten fra president Donald Trump, guvernør Kathy Hochul, New Yorks ordfører Eric Adams, sentrale kongressrepresentanter og fagforeninger vært avgjørende for at prosjektet kan fortsette.

– Jeg vil takke president Trump for å finne en løsning som redder tusenvis av jobber og legger grunnlaget for videre investeringer i industriprosjekter i USA, sier Opedal.

Opedal retter også takk til statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg for deres bistand i prosessen.

– Jeg ønsker også å takke statsminister Støre og finansminister Stoltenberg for deres hjelp og støtte gjennom de siste ukene, og for at finansministeren tok opp denne saken med den amerikanske administrasjonen, sier Opedal.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) var i en debatt på Norsk Industris årskonferanse i fjor enige om at EU er best, men EØS det beste alternativet til fullt medlemskap.
Kommentar

EU-debatten lar seg ikke stoppe av feige partiledere

Strøm til en halv million hjem

Ifølge direktør for Equinors fornybarsatsing i Amerika, Molly Morris, vil prosjektet gi strøm til rundt 500.000 husstander i New York, skape flere tusen arbeidsplasser og bidra til å realisere amerikanske og lokale klimamål. Empire Wind har aktiviteter i flere delstater, inkludert New York, Louisiana, Pennsylvania og South Carolina.

Equinor opplyser at de i løpet av andre kvartal foretar en oppdatert vurdering av økonomien i prosjektet. Etter planen skal anlegget være ferdig utbygd i 2027.

Empire Wind-prosjektet fikk lisens i 2017, og byggingen startet etter godkjenning fra amerikanske myndigheter i 2024. Prosjektet er nå over 30 prosent ferdigstilt.

Equinor-sjef Anders Opedal er klar på at det ikke er aktuelt for Equinor å gå inn i kjernekraft.
Les også:

Avviser at Equinor vil gå inn i kjernekraft

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.