OLJE OG GASS

Equinor forlenger levetiden til Troll - investerer 7,8 milliarder i feltet

– Trolig et av de mest lønnsomme og robuste prosjektene vi har hatt.

– Tredje fase i Troll-utviklingen realiserer 2,2 milliarder fat oljeekvivalenter og har en balansepris på under 10 dollar fatet, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.
– Tredje fase i Troll-utviklingen realiserer 2,2 milliarder fat oljeekvivalenter og har en balansepris på under 10 dollar fatet, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor. Hval, Morten
Equinor og partnerne i Troll-lisensen skal investere 7,8 milliarder kroner i Troll-feltet for å forlenge feltets levetid.
 
Nyheten kommer samtidig med at selskapet varsler at de i dag, tirsdag, vil signere kontrakter for rundt 750 millioner kroner til Allseas, Nexans og Deep Ocean.
 
Kontraktene omfatter marine installasjoner og undervannsutstyr. 
 

Fakta om Troll fase 3:

  • I 2017 ble det bestemt å bygge ut Troll fase 3 med en undervannsutbygging med oppknytning til Troll A-plattformen.
  • Undervannskonseptet innebærer bygging og installering av to undervanns brønnrammer, boring av 8 produksjonsbrønner, legging av en 36 tommers rørledning og installasjon av en ny prosessmodul på Troll A-plattformen.
  • Utbyggingen drives med kraft fra land.
  • Aker Solutions skal levere undervannsutstyr og bygge prosessmodulen.
  • Prosjektet forlenger platåproduksjonen for gass for Troll-feltet med cirka 7 år og forventet levetid med cirka 17 år

– Tredje fase i Troll-utviklingen realiserer 2,2 milliarder fat oljeekvivalenter og har en balansepris på under 10 dollar fatet. Dette er trolig et av de mest lønnsomme og robuste prosjektene vi har hatt i selskapets historie, sier konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Margareth Øvrum, i en pressemelding.

Equinor og partnerne i Troll-lisensen leverer planen for videreutvikling av det gigantiske Troll-feltet på norsk sokkel til Olje- og energidepartementet tirsdag.

Et felt i særklasse

– Troll er et olje- og gassfelt i særklasse i verden. Det at vi i dag leverer plan for utbygging og drift for neste fase i Troll-utviklingen, er svært viktig både for fremtidig verdiskaping til det norske samfunnet, men også for å sikre fremtidige gassleveranser til Europa, sier Øvrum.

Prosjektet vil bidra til å forlenge levetiden til Troll-feltet til utover 2050. Siden oppstart i 1995 har feltet generert inntekter på anslagsvis 175 millioner kroner hver dag, omtrent 1.400 milliarder kroner. Store deler av inntektene fra feltet tilfaller staten gjennom skatt og eierandeler. Siden oppstarten har over 1.000 milliarder kroner gått inn i statskassen.

Equinor mener at det er minst like store verdier igjen på feltet. Forventet fremtidig kontantstrøm fra Troll er anslått til 1.650 milliarder kroner.

Til Europa

Gassen fra Troll-feltet eksporteres til Europa og tilsvarer en mengde som utgjør totalt 8 prosent av det årlige gasskonsumet i EU.

Produksjonen av gassen på feltet skjer på Troll A-plattformen som er elektrifisert. Dette gir lave CO2-utslipp fra produksjonen, ifølge Equinor.

Store deler av verdiskapingen knyttet til utbyggingen av tredje fase av Troll-feltet vil skje i Norge. Equinor signerte tirsdag kontrakter for omtrent 750 millioner kroner med selskapene Allseas, Nexans og Deep Ocean.

 

 

 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.