ENERGI

Equinor fant gass i omstridt letebrønn i Barentshavet

73 grader nord.

Equinor fant gass i Intrepid Eagle-brønnen i Barentshavet. Den ligger på 723 grader nord og i nærheten av trekket til sjøfugl.
Equinor fant gass i Intrepid Eagle-brønnen i Barentshavet. Den ligger på 723 grader nord og i nærheten av trekket til sjøfugl. Foto: Greenpeace/OED

Letebrønnen Intrepid Eagle ligger i Hoop-området i Barentshavet, på 73 grader nord, om lag 172 kilometer sørøst for Bjørnøya. 

Den ligger langt nord mot iskanten, slik Polarinstituttet definerer den, og sjøfugl har trekket sitt tett opp til området. 

Greenpeace var blant dem som protesterte i forkant av boringen

Nå har Equinor gjort et gassfunn her, melder Oljedirektoratet. Funnet er på mellom 11 og 24 milliarder standard kubikkmeter gass (Sm3). 

Avgrenser Atlantis

Brønnen er en del av Equinors borekampanje i Barentshavet i høst. Fra før har oljeselskapet bore brønnen Skruis, hvor det ble gjort et lite oljefunn. Dette kan trolig knyttes opp mot Johan Castberg-utbyggingen. 

Lønnsomheten i Intrepid Eagle-funnet er foreløpig ikke avklart, opplyser Oljedirektoratet. 

Intrepid Eagle ligger i Hoop-området i Barentshavet, på 73 grader nord. Illustrasjon: Oljedirektoratet

Brønnen er boret om lag 15 kilometer nordvest av funnbrønnen Atlantis som ble boret i 2014, og ikke ble regnet som drivverdig. Målet med Intrepid Eagle var i første omgang å finne olje, noe de altså ikke gjorde, men i tillegg skulle brønnen være med på å avgrense Atlantis.

Før Intrepid Eagle ble boret, var ressursanslaget for funnet Atlantis på mellom 0,5 og 2 milliarder Sm3 utvinnbar gass.

Nå er det altså funnet mer gass i området. 

Krevde sjøfugl-telling

I forkant av borekampanjen leverte Greenpeace inn en klage på brønnen, etter at Miljødirektoratet ga Equinor tillatelse, uten å sette noe krav om tiltak for å ta hensyn til sjøfugl i området. 

Polarlomvien har status som nært truet på den norske rødlisten og lomvien har status som sårbar for Svalbard-området. Greenpeace ønsket at det skal komme krav om at oljeselskapet må telle fugler.

Det er ikke første gang miljøorganisasjonen har protestert mot leteboring i områder med sjøfugl. Også i forkant av Blåmann-brønnen i fjor sendte de inn en klage.

Greenpeace har ved flere anledninger også gått til aksjoner mot oljevirksomhet i nord. I fjor klaget de dessuten inn 23. konsesjonrunde for retten, sammen med Natur og Ungdom. Miljøorganisasjonene fikk ikke medhold i første runde, men har anket til lagmannsretten. 

Lite suksess i fjor

Equinors borekampanje i høst bygger videre på de fem brønnene som ble boret av oljeselskapet i Barentshavet i fjor. Her ble det gjort et oljefunn i Kayak-brønnen, ikke langt fra Castberg-feltet.

Fjorårets letekampanje i Barentshavet ga ellers ikke de helt store suksesshistoriene. 

– Resultatmessig så var det ikke det vi håpet på siden målet var funn som kan gi nye selvstendige utbygginger. Men det er jo slik at når vi borer i et område som i liten grad er utforsket før, så har vi fortsatt behov for mer informasjon om hva som finnes nede i geologien, har pressetalsperson i Equinor, Morten Eek, tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad.

I år har selskapet søkt om å få bore ytterligere to letebrønner i Barentshavet, Gjøkåsen og Gjøkåsen Deep, i en helt uutforsket del av Barentshavet, nær grensen til Russland. 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.