SAMFUNN

Enkel etablering i Norge

I motsetning til den rådende oppfatning her i landet mener Eriksen at Norge er et yppelig land for etablering av ny industri.

- Norge er ikke et høykostland som gjør det umulig å drive produksjon av høyteknologi. Norske ingeniørlønninger og lederlønninger er faktisk rimelige i forhold til mange av de landene vi konkurrerer med. Ingeniørene her i landet er dessuten innovative og løsningsorienterte - når de først skjønner poenget. Vi har høy reodorfaktor her på berget, og det bør vi sette pris på.

Eriksen bør vite hva han snakker om. Projectiondesign har nettopp solgt sin først projektor. Nå står store selskaper fra hele verden i kø for å snakke butikk med dem.

Nei fra SND, ja fra Nordea

Den nystartede bedriften, som teller rundt 15 personer, er etablert av gruppe personer med bakgrunn i ASK i Fredrikstad. De var ikke enige i kursvalget etter fusjonen med amerikanske InFocus og begynte for seg selv. Nå bygger de opp en ny bedrift på Øra i Fredrikstad, bare noen kilometer fra sine industrielle røtter.

Eriksen er ikke enig i at det offentlige gjør det vanskelig å starte nytt her i landet. Tvert i mot utrykker han stor overraskelse over hvor enkelt alt var, og hvor hjelpsomme alle de ulike organene var.

- Mesteparten av de skjema og opplysningene vi trengte i oppstartprosessen er tilgjengelig på nettet. Det vanskelige var kontakten med SND. De hadde kanskje hørt på oss om vi ville satset på strutseavl, men de hadde ikke mye forståelse for nyskapning i vår bransje. Vi ga raskt opp å snakke videre med dem.

Det er også stor forskjell på bankene. De fleste ba Eriksen komme tilbake når de begynner å tjene penger, men Nordea trodde på den nye bedriften og var med på finansieringen.

- Vi diskuterte også finansiering med ventureselskaper, men de snakket bare om børs og exit, og det var ikke noe for oss, sier Eriksen. Vi bestemte oss for å klare det selv uten eksterne investorer. Nå står det ikke stille. Det går ikke en uke uten at en eller annen prøver å kjøpe oss.

Det hjelper selvfølgelig på optimismen at den nye bedriften har satset på et marked i sterk vekst. Analyseselskaper er enige om at projektorsalget vil øke i mange år fremover.

- De fleste selskapene i dette markedet er amerikanske og asiatiske, og det betyr at vi er meget godt posisjonert, sier Eriksen. Design er en vesentlig faktor, og det er europeisk design som selger best. Bare se på bil.

Bedriften har et symbiotisk samarbeid med Bård Eker Industrial Design som holder til noen steinkast unna, og som står for alt fra projektorenes utseende til produksjon av prototyper til komponenter over natten.

Kunnskap viktigst

Eriksen peker på at de driver i en svært kunnskapsintensiv industri. Arbeidskomponenten i produktet er ubetydelig og betyr lite for prisen på sluttproduktet.

- Nøkkelen til suksess er å produsere selv. Maskiner og komponenter har samme prisnivå over hele verden, og når produktet er designet på en produksjonsvennlig måte er det lønnsomt å produsere i Norge. Vi kan skape et produksjonsmiljø her som utmerker seg med et lavt kostnadsnivå, selv i internasjonal skala.

- Vi deler ikke bedriften opp i båser. Ingeniørene som har ansvar for optikk, elektronikk og andre deler av projektoren, har et totalansvar som også strekker seg inn i produksjonen. Det at ingeniørene skal ha myndighet, og ikke bare ansvar, betyr et mye større engasjement i hele kjeden fra ide til ferdig produkt.

Vil ikke bli store

Projectiondesign skal ikke vokse til en kjempebedrift. De ønsker å være teknologisk ledende, lønnsomme og effektive, og lage produkter for kravstore nisjemarkeder.

- Vi skal være som dyktige sjåfører. Vi skal ha blikket festet på veien foran oss, og ikke skule for mye i bakspeilet, som alt for mange gjør. Nå skal vi vokse moderat til 20 mennesker rundt årsskiftet, og deretter skal vi vokse sakte uten å bli for store. Vi skal vokte oss vel, slik at vi ikke bygger en pyramide der det sirkulerer rapporter opp og ned mellom nivåene. Vi skal ha en flat organisasjon, der menneskene, og spesielt de som driver med utvikling får vide rammer og gøy på jobben.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.