KRAFT

– Energiens indrefilet

MULIGHETER: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener at det fortsatt ligger et formidabelt potensial i vannkraft
MULIGHETER: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener at det fortsatt ligger et formidabelt potensial i vannkraft Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
16. okt. 2008 - 11:33


På Norges energidager 2008 sa statsråden at vannkraften er i ferd med å få en spesiell status.En revolusjon

– Jeg tror at vi vil se en revolusjon i forhold til pumpekjøring og i forhold til å kjøre vannet flere ganger. På grunn av ustabiliteten som ligger i vind må vi gjøre det, sa statsråden, som mener at det her ligger et fantastisk potensial og at det kan gjøres innenfor forsvarlige miljøgrenser.

– Miljøutfordringer som biologisk mangfold skal vi håndtere.

Formidabelt potensial

Statsråden mener at det har blitt skapt en forestilling om at Norge har sluttet å utvikle vannkraften.

– Det er feil. Vi utvikler fortsatt vannkraften og det har blitt bygget ut mye småkraftverk. Og mange bekker små¿ Summen av alt som gjøres er av betydning, sa Sp-statsråden, som understreket at her ligger det et formidabelt potensial for distriktene.

Eksport til Europa

– Det er noe som ligger mitt hjerte nært, sa ministeren, som er overbevist om at vann og vind vil være avgjørende for at å nå klimamålene.

Både for Norge og Europa.

– Europa viktig for Norge. Norge er viktig for Europa. Gasseksporten skritt i riktig retning. Vi har store muligheter for å øke energiproduksjonen i Norge. Og hvis vi ser lengre fram kan vi eksportere den rene vannkraften.