T2

En virkelig lekker ultrabook

XPS 13 kan bli Dells redning.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. apr. 2012 - 17:32
Vis mer

Ultrabook-bølgen har slått innover oss for alvor, og Intel anslår selv at 40 prosent av maskinene som selges i år vil være en ultrabook i en eller annen form.

Samtidig kommer prosessorgigantens nye Ivy Bridge-plattform og setter fart i andre generasjons ultrabook-er, anslagsvis like før sommeren.

Seint ute

Skal du ha en maskin nå, er det imidlertid første generasjon som fortsatt gjelder, og her har vi vært gjennom maskiner fra Acer, Asus, Apple, Toshiba og Samsung.

Én gigant var imidlertid litt treigere enn konkurrentene med å få en maskin på markedet, og det var Dell.

Deres XPS 13 ble lansert på CES-messen i Las Vegas i januar, og kan blant annet skilte med gorillaglass på skjermen og 13,3-tommers skjerm i et noe mindre skall enn de fleste konkurrentene.

Legger vi dem flatt og sammenlikner med Macbook Air, ser vi at XPS 13 er en drøy centimeter mindre i lengden og en hel tomme i bredden.

Kompakt

XPS 13 er imidlertid ikke helt like syltynn, og vekten (1,36 kilo) er dessuten omtrent den samme som konkurrentene fra Apple, Acer og Asus .

Det gjør også at den føles litt mer “kompakt”, og flere av undertegnedes kolleger utbrøt: “Oi, den var ganske tung”. Det vil i tilfelle være en sannhet med en hel del modifikasjoner.

Topplokket har den samme aluminiums-finishen som kjennetegner Apples produkter, med en mer eller mindre diskret Dell-logo i midten. Under skjermlokket finner vi matt sort, gummiert karbonfiber, som også går igjen på baksiden.

Design er selvfølgelig subjektivt, men vi synes Dells industrielle look er svært vellykket, og byggekvaliteten fremstår for oss som utmerket.

Les også: Slik skal ultrabookene bli bedre

Venter seksdoblet salg av nettbrett 

1200004172.jpg

Middelmådig skjerm

Dells tynne skjermrammer med heldekkende glass er også en medvirkende faktor, men her er også vårt største ankepunkt mot XPS 13 – skjermen holder rett og slett ikke følge med luksusfølelsen som preger resten av maskinen.

Lysstyrken er riktignok god, og kan justeres i et vell av nivåer, men oppløsningen på 1366x768 er mager og innsynsvinklene middelmådige.

Verken i horisontal eller vertikal retning skal du veldig langt unna senter for at lysstyrken og fargene dimmes ut, og problemet forsterkes av at skjermleddet er svært lite fleksibelt.

Med PC-en på fanget må du for eksempel belage deg på en ganske lite ergonomisk sittestilling for å få et noenlunde optimalt bilde.

Til XPS 13s forsvar skal vi imidlertid si at fargedybden er god og sortnivået over middels godt – når du sitter riktig plassert.

Knalltastatur

Så over til alt vi liker, og det er mye. La oss først ta tastaturet, som vi synes er blant de beste ultrabook-tastaturene vi har hatt fingrene på. Tastene er store og gode, og dype nok til å levere fra seg et tydelig klikk for hvert trykk. Baklys er også på plass, men vi skulle gjerne sett at det var mulig å justere nivået litt mer nøyaktig enn bare av og på.

Pekeplata er også blant de beste Windows-pekeplatene vi har vært borti. Konstruksjonen er den samme som på Macbook-er, med hel glassplate du kan trykke ned for å klikke. For sikkerhets skyld har Dell laget klikkefelt nede til høyre og venstre, og det fungerer i det store og hele veldig bra.

Vi registrerer riktignok noen få feilklikk iblant, men synes dette er mange steg opp fra en del tidligere opplevelser vi har hatt med pekeplater og Windows. Friksjonen er også upåklagelig, og vi har ikke opplevd at markøren har flyttet seg på grunn av at håndleddet hviler mot plata.

1200004176.jpg

Standardmaskinvare

Ytelsesmessig var testutgaven vår utstyrt med det som etter hvert har blitt standardutrustningen for ultrabook-maskiner, med Intel Core i5-2467M-prosessor, 4 GB RAM og en SSD-disk på 128 GB.

Sistnevnte skiller seg imidlertid ut med 7,9 av 7,9 i Windows Performance Index og vanvittige 41600 i harddisktesten til PCMark Vantage.

Det er på nivå med Asus UX31, som var utstyrt med den kjappeste SSD-disken vi har sett til nå. SSD-disken bidrar også til at XPS 13 oppnår en femsifret totalscore i nevnte PCMark Vantage, en prestasjon kun Macbook Air av ultrabookene har oppnådd hos oss tidligere.

Vi merker også den kjappe SSD-disken når vi åpner maskinen fra hvile- og dvalemodus. Fra hvilemodus er maskinen umiddelbart klar, mens det tar noen få sekunder ekstra å våkne fra dvale.

Scoren ellers er relativt uspennende, og XPS 13 oppfører seg akkurat som konkurrentene i de få spillene vi tester med – fullt spillbart i både Civilization V og Skyrim på lave innstillinger.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark Vantage TotalPCMark Vantage HDDPCMark 7Geekbench
Dell XPS 13 (SSD, Core i5)102724160035734009
Samsung Series 5 ULTRA (HDD, Core i5)4872326221194112
Macbook Air 13 " (SSD, Core i5)112542661135955514
Acer Aspire S3 (SSD, Core i5)97653468033213757
Toshiba Z830 (SSD, Core i5)85941858330244176
Asus UX31(SSD, Core i7)97394170031794760
NB: PCMark-programmene premierer en kjapp SSD-disk ganske merkbart. Geekbench setter større pris på en kjapp CPU og mer RAM.

TEST: Nye iPad: For en skjerm!

TEST: Nye Apple TV 

Støysvak

Støy- og varmemessig er Dell-ultrabooken også blant de bedre vi har testet, og Dell har vært flink til å balansere behovet for vifteaktivitet mot varmeutviklingen.

Maskinen tåler nemlig ganske mye før vifta i det hele tatt kan høres, men det skal også sies at den oppleves som ganske markant når oppgavene blir harde.

Det høres også litt ut som om hastigheten på vifterotasjonen ikke er helt jevn, noe som fort kan gjøre støynivået litt mer enerverende enn det egentlig kunne ha vært. Vifta spinner nemlig opp og ned, og det kan i mange tilfeller være mer irriterende enn jevnt rask snurring.

Den er likevel stillere enn for eksempel Macbook Air under like hard last, og oppleves jevnt over som kjøligere i bruk.

På tilkoblingsfronten er Dell XPS 13 relativt forsiktig utrustet, vil vi si. Vi finner to skarve USB-porter, hvorav én støtter den raskere 3.0-hastigheten, hodetelefonport og miniDisplayPort. Særlig savner vi minnekortleser og HDMI.

1200004170.jpg

Middels batteri

På batterifronten er Dell-maskinen noe mer forsiktig utrustet en konkurrentene, og den hevder seg såvidt under i stort sett alle våre tester.

Forskjellen er imidlertid ikke voldsom, slik at vi ikke regner det som noe stort minus.

Batteri (høyere er bedre)

 Powermark (productivity)HD-videoBattery Eater
Dell XPS 134:374:112:11
Samsung Series 5 ULTRA5:114:342:34
Macbook Air 13"4:47*5:47Ikke kjørt
Acer Aspire S35:094:411:45
Toshiba Z8304:47 2:27
Asus UX31Ikke kjørt4:082:22
Powermark simulerer et typisk kontorscenario, med tekstbehandling og nettsurfing.Lysstyrken er satt til 50 prosent. HD-video spiller av et 1080P-klipp i loop til batteriet går tomt med lysstyrke på 60 prosent. Battery Eater kjører maskinvaren alt hva remmer og tøy kan holde, med lysstyrken på 20 prosent. *=kjørt i Windows

XPS 13 er nok for øvrig noe mer spiselig for diverse IT-avdelinger enn konkurrentene, da den blant annet kommer med mulighet for såkalt Trusted Platform Module (TPM) og Bitlocker datakryptering.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Dell leverer en meget spennende ultrabook-pakke med sin XPS 13. Den er veldig kompakt, har lekkert design, en lynkjapp SSD-disk og gode termiske egenskaper.

Når også tastaturet og pekeplata er gode, er det ekstra synd at skjermen er noe under pari. Det – og litt høy pris - hindrer toppkarakteren for Dell.

Basismodellen koster nemlig 9990 kroner, mens du må ut med 1500 kroner til for doblet lagringsplass og ytterligere 800 for Core i7-prosessor.

1200004149.jpg

Flere ultrabook-tester:

TEST: Macbook Air 13-tommer

TEST: Samsung Series 5 ULTRA

TEST: Acer Aspire S3

TEST: Toshiba Z830

TEST: Asus UX31 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.