IT

En gig i lufta

SUPERFART: Ericsson oppnådde hastigheter som nærmet seg en Gbit/s til et kjøretøy i fart med LTE Advanced som er en ekte 4G-teknologi.
SUPERFART: Ericsson oppnådde hastigheter som nærmet seg en Gbit/s til et kjøretøy i fart med LTE Advanced som er en ekte 4G-teknologi. Bilde: Fotograf Per Myrehed
4. juli 2011 - 10:15

Vi begynner så smått å få glede av LTE. Netcom har rullet ut det nye nettverket i flere norske byer og Telenor skal ta i sitt LTE-nett i bruk.

3G blir for tregt og har for liten kapasitet etter hvert som vi blir stadig mer mobile.

Ekte 4G

LTE er betegnet som 3,9G-teknologi. 4G kommer med det som kalles LTE Advanced, og her går det virkelig unna. 4G kan formelig parkere LTE.

Nylig demonstrerte Ericsson LTE Advanced for det svenske Post og Teletilsynet i en utendørs anvendelse.

Den svenske telegiganten fikk bruke en testfrekvens og kunne boltre seg med tre blokker på hver 20 MHz i begge retninger.

Superfart

Testen viste at hastigheten lå mellom 900 og 1000 Mbit/s, det vil si opptil 1 Gbit/s ved mottak inne i en varebil som kjørte rundt i Kistaområdet utenfor Stockholm.

Det er mer enn tigangeren i det man kan vente seg på vanlig LTE. Om dette blir vanlig når teknologien er klar fra Ericsson i 2013 er vel tvilsomt, for her hadde man veldig mye båndbredde og ta av i testfrekvensen som lå i området mellom 2,8 og 2,9 GHz.

LTE Advanced kan spleise sammen ulike frekvenser og få dem til å bli kontinuerlige. Carrier Aggregation kalles det.

Det betyr at teleoperatørene kan spleise kapasitet fra ulike frekvensbånd og bruke dem til LTE Advanced når den tid kommer.

MIMO

LTE-sjef: Hanna Maurer Sibley er produktsjef for LTE i Ericsson.
– Den virkelig store gevinsten med LTE Advanced er hvordan man bruker antenner både på sender og mottakersiden. Med dagens LTE benyttes to antenner i basestasjonen og en eller to i mottakeren. MIMO – Multiple-Input, Multiple-Output. Hver gang man dobler antallet antenner dobles kapasiteten slik at man får flere bit/s inn på det samme frekvensområdet, sier produktsjef for LTE i Ericsson, Hanna Maurer Sibley.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.