NATURVITENSKAP

Elvekløft på Mars

Det første bildet vi fikk fra Europas sonde Mars Express i januar 2004, viste deler av planetens største kløft - Valles Marineris. Bildet viser detaljer med en oppløsning på bare 12 meter. Den nedre delen av bildet viser det samme bildet, men her er stereoinformasjonen brukt av en datamaskin til å forandre perspektivet slik at det ser ut som man flyr i lav høyde over terrenget.
Det første bildet vi fikk fra Europas sonde Mars Express i januar 2004, viste deler av planetens største kløft - Valles Marineris. Bildet viser detaljer med en oppløsning på bare 12 meter. Den nedre delen av bildet viser det samme bildet, men her er stereoinformasjonen brukt av en datamaskin til å forandre perspektivet slik at det ser ut som man flyr i lav høyde over terrenget. Bilde: Foto: Mars Express/ESA

Den europeiske sonden Mars Express kom fram til Mars flere dager før amerikanerne, men landingssonden Beagle 2 gikk tapt. ESA-forskerne fortviler ikke.

Mars Express sender nemlig fantastiske bilder fra den røde planeten som ingen tidligere har sett.

Dette bilder er nå frigitt av den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Bildet er tatt fra en høyde på 275 kilometer og viser et område som er 1700 kilometer langt og 65 kilometer bredt. Båndet går i sød-nord-retning over kjempekløften Valles Marineris. Denne er 4000 kilometer lang og gjør Grand Canyon på Jorden til en ubetydelig sprekk i forhold, skriver astronomi.no.

Mars Express justerer hele tiden kursen for å komme enda nærmere Mars. Instrumentene om bord og bildene som sendes hjem fra sonden kan gi betydelig informasjon til forskerne. Foreløpig er ikke alle instrumentene koblet inn. Det vil skje suksessivt utover våren.

Tapet av landingssonden Beagle 2 ble sett på som en fiasko, men ESA hevder at 95 prosent av det vitenskapelige utbyttet vil komme Mars Express og at Beagle 2 var av mindre betydning.

Bildet ESA har figitt ble tatt 14. januar og viser detaljer med størrelse ned mot 12 meter, i farger og i 3D. Et område på 120 000 kvadratkilometer er med på bildet. Utsnittet er vist på Mars-globusen oppe til venstre.

Den nedre delen av bildet viser det samme området i perspektivet man ville fått fra et lavt-flygende fly. Stereokameraets blikk tillater datamaskiner å lage slike perspektivbilder.

Landskapet har trolig blitt formet av enorme vannmengder. Millioner av kubikk-kilometer med fjell har blitt gravd ut og daler, kløfter og fjellplatåer er skapt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.