NATURVITENSKAP

Elektronikk redder tekstil

HJERTEGOD: Polar Heart Bra har innebygde sensorer som registrerer hjerterytmen. Dette er et av få plagg med innebygd elektronikk som er på markedet.
HJERTEGOD: Polar Heart Bra har innebygde sensorer som registrerer hjerterytmen. Dette er et av få plagg med innebygd elektronikk som er på markedet.

Forsker Hilde Færevik ved Sintef mener høyteknologi kan redde en gammel bransje.

– Norsk tekstilindustri bør samarbeide med miljøer som utvikler elektronikkbaserte produkter. Klær med smarte funksjoner og sensorer er et område som kommer til å vokse sterkt i årene framover, tror hun.

Færevik deltok på den store konferansen Techtextil and Avantex 2005 i Frankfurt sammen med et 30-tall norske tekstilprodusenter. Inntrykket hennes er at den europeiske tekstilindustrien kommer til å satse for fullt på elektronikk i klær.

Sensor

På den store NANOMAT-Birkeland-konferansen i Trondheim nylig dokumenterte Færevik hvordan norsk tekstilindustri er halvert det siste tiåret, og trenden er den samme i EU.

– Når vi er så sterke nasjonalt på områder som sensor- og materialteknologi, bør tekstilprodusentene utnytte dette, mener Færevik.

Nye materialer

Bransjesjef Tor Erik Haanes-Larsen i TBL Teko bekrefter den negative trenden. Han understreker at industrien i første rekke ser på mulighetene som ligger i nye materialer, og er ikke så opptatt av elektronikk ennå.

– Vi sender hver måned ut 1–2 nyhetsbrev til våre medlemsbedrifter, der vi informerer om nye materialer, produksjonsmetoder og andre forskningsframskritt.

Åpen for elektronikk

Haanes-Larsen mener flere produsenter allerede tar i bruk nye materialer, men elektronikk i klærne er ikke aktuelt – ennå.

– Om Færevik eller andre fra elektronikkmiljøet vil ta kontakt for å diskutere mulighetene, er de velkomne, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.