ELBIL

Elbilsalget øker mest i Europa

Men i rene tall er det en dråpe i havet mot bensinbilene.

Nye elbiler kommer snart med nummerskiltserien EB.
Nye elbiler kommer snart med nummerskiltserien EB. Foto: Marius Valle

Det selges stadig flere elbiler i Europa. I tredje kvartal ble det solgt 23 prosent flere ladbare biler enn samme periode i fjor, ifølge tall fra bilprodusentorganisasjonen ACEA.

Samtidig har salget av dieselbiler falt med 18,3 prosent. Salget av bensinbiler gikk opp med 14,7 prosent. Men i rene tall er salgsøkningen for bensinbiler klart størst.

Tallene gjelder personbiler solgt i hele EU, pluss EFTA-landene som inkluderer Norge.

I hele EU og EFTA var økningen i salget av rene elbiler 34,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Økningen i antall ladbare hybrider var til sammenligning 13,2 prosent.

En av fire elbiler solgt i Norge

Det ble solgt til sammen 44.687 elbiler i perioden. Omtrent en av fire biler ble solgt i Norge. 

I løpet av årets tre første kvartaler ble det til sammen solgt 132.944 elbiler i hele området. 23,6 prosent, altså 31.406 av bilene, ble solgt i Norge.

Se salget land for land nederst i artikkelen.

Færrest elbiler ble solgt i Hellas, hvor fasit ble 13 elbiler i løpet av tredje kvartal. Det er like mange som samme periode i fjor. Så langt i år har det blitt solgt 56 elbiler der.

Mercedes EQC er en av mange elbiler som kommer på markedet neste år.
Mercedes EQC er en av mange elbiler som kommer på markedet neste år. Foto: Marius Valle

Utenom Norge er det Tyskland som kjøper flest elbiler i rene tall. 7381 elbiler ble solgt i landet i tredje kvartal. Til sammenligning ble det solgt 8884 ladbare hybrider. 

Deretter kommer Frankrike med 5852 elbiler, og Nederland hakk i hæl med 5837 elbiler.

Reduksjon noen steder

Det har vært en reduksjon i salget av elbiler i flere land i tredje kvartal. Prosentmessig er nedgangen størst i Slovakia, hvor det ble solgt 19 elbiler, mot 39 i fjor, altså -51,3 prosent. I antall er reduksjonen størst i Sveits, hvor fasiten viser 46 færre elbiler i perioden.

For de tre første kvartalene har det imidelrtid ikke vært noen nedgang i noen av landene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Til sammenligning har salget av ladbare hyfrider blitt redusert i flere land så langt i år, selv om det samlet sett har vært en markant økning i salget av ladbare hybrider.

Peanøtter sammenlignet med tradisjonelle biler

Disse tallene blir imidlertid små når man sammenligner med bensin.

I tredje kvartal ble det solgt 2.058.311 biler med bensinmotor. Så langt i år er det solgt over 6,8 millioner bensin-personbiler i Europa.

Og selv om det er en kaftig reduksjon i salget av dieselbiler, og salget bremser i så godt som alle markeder, ble det solgt 1.234.799 diesel-personbiler i tredje kvartal, og så langt i år over 4,4 millioner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.