NYETEKNOLOGIER

El-sigaretten er ulovlig

FORBUDT: Nordmenn har kunnet kjøpe elektriske sigaretter som ifølge selgerne tilfredstiller nikotinhungeren på en sunnere måte en vanlig tobakksrøyk. Men salget er forbudt, slår Helsedirektoratet fast.
FORBUDT: Nordmenn har kunnet kjøpe elektriske sigaretter som ifølge selgerne tilfredstiller nikotinhungeren på en sunnere måte en vanlig tobakksrøyk. Men salget er forbudt, slår Helsedirektoratet fast.

Før jul nikotinavhengige nordmenn tilbud om å kjøpe "Den vennlige sigaretten" fra stands i diverse kjøpesentre.Det Florida-baserte selskapet "The friendly cigarette" solgte elektroniske sigaretter til folk som ønsket å slutte å røyke gjennom norske kontakter, blant annet på Colosseum Senter på Majorstua i Oslo.

Men det nikotinholdige produktet har aldri vært lovlig i Norge. Før jul fikk en norsk aktør det første avslaget på søknad om dispensasjon fra regelverket.

Legemiddel

– Salg av el-sigaretter er i utgangspunktet forbudt i Norge fordi det er et nytt tobakks- og nikotinprodukt. Vi har en forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter. I tillegg kjenner vi til at Legemiddelverket har klassifisert el-sigaretten som legemiddel, forteller seniorrådgiver Siri Næsheim i Helsedirektoratet.Sunnrøyk.no er den eneste aktøren som i en periode har solgt el-sigaretter lovlig i Norge. I februar i fjor søkte aktøren Helsedirektoratet om dispensasjon, i november kom det endelige avslaget på søknaden.

Salget raste

Mens Helsedirektoratet behandlet søknaden kunne Sunnrøyk.no selge elsigarettene via nettsiden. Ingen andre har så langt søkt om dispensasjon fra forskriften.

– Nå selger vi bare elsigaretter uten nikotinampuller. Salget har virkelig dabbet av etter at vi fikk avslaget fra direktoratet, sier salgsansvarlig Marianne Van Arkel i Sunnrøyk.no. Nå vet hun ikke hvor lenge de kommer til å fortsette å tilby produktet.

I midten av desember sendte direktoratet ut et brev til flere aktører som har solgt eller ønsket å selge elsigaretter i Norge.

Må søke dispensasjon

– De som selger produktet må slutte umiddelbart, eller søke om dispensasjon. Utover dette får det ingen konsekvenser for aktørene, sier Næsheim.

– Hvor stor er sannsynligheten for at aktører får tillatelse til å selge elsigaretter dersom de søker?

– Ifølge Verdens Helseorganisasjon finnes det ikke vitenskapelig dokumentasjon som viser at elsigaretten er et effektivt middel for å slutte og røyke, eller at bruken er uten risiko. Så lenge slik dokumentasjon ikke finnes, er det lite sannsynlig at produktet blir godkjent. Men vi kan ikke forhåndsprosedere hver enkelt søknad, vi tar konkret stilling til hver enkelt sak, sier Næsheim.

Elsigaretten er markedsført som et sunnere og billigere røykealternativ. Den inneholder ikke tjære, eller noen av de andre mange giftige gassene vanlig tobakssrøyk inneholder.

– Trist

Også en annen norsk aktør, El-sigaretten.no, lurer på om de nå skal skrinlegge den planlagte satsingen.

– Dette er et unikt produkt, som mange røykere ønsker å bruke for å slutte å røyke. Derfor er dette forbudet bare trist. Det spørs hvor mange som ønsker å kjøpe elsigaretten uten nikotin, sier Kjell Haugsdal.

TU.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med aktørene som solgte elsigaretter på ulike kjøpesentre før jul.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.