BYGG

Dette bygget inneholder et av Europas mest avanserte anlegg for bildediagnostikk og forskning

Statsminister Erna Solberg har åpnet det nye PET-senteret i Tromsø. Tidligere var det bare Rikshospitalet som kunne tilby den avanserte avbildningsteknikken her i landet.
Statsminister Erna Solberg har åpnet det nye PET-senteret i Tromsø. Tidligere var det bare Rikshospitalet som kunne tilby den avanserte avbildningsteknikken her i landet. Foto: Link
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
1. juni 2018 - 11:38

PET-senteret ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) ble fredag åpnet av statsminister Erna Solberg og næringslivslederen Trond Mohn, som har gitt 50 millioner til utstyr i bygget.

UNN får med dette et av Europas mest avanserte anlegg for nukleærmedisinsk bildediagnostikk og forskning, skriver arkitektkontoret Link i en pressemelding.

Sammen med Rambøll har de ledet prosjekteringen av det avanserte bygget som vil styrke helsetilbudet i hele Nord-Norge.

– Dette har vært et av våre mest spennende oppdrag de siste årene med ekstreme krav til logistikk. Et svært godt samarbeide med brukere, prosjektledelse og entreprenør har gitt det gode resultatet, sier Gunnar Næss, arkitekten som har ledet arkitekturprosjekteringen av bygget.

Flytskjema

– Vi valgte å analysere alle viktige arbeidsprosesser og flyt i bygget ved bruk av flytskjema for å understøtte hvordan vi utformet og satte sammen de ulike avdelingen og flyten i hele bygget fortsetter Næss.

Bygget har egen syklotron i en bunker med over to meter tykke vegger for produksjon av radioaktive isotoper. De ledes via hot-celler til produksjon av radiofarmaka til bruk i bildediagnostikken.

Bygget rommer også laboratorier for apotekproduksjon med krav om sterilt miljø. I bygget finnes videre en preklinisk forskningsavdeling som en del av

Statsminister Erna Solberg på omvisning i PET-senteret ved Universitetssykehuset i Tromsø. <i>Foto:  Universitetssykehuset i Nord-Norge</i>
Statsminister Erna Solberg på omvisning i PET-senteret ved Universitetssykehuset i Tromsø. Foto:  Universitetssykehuset i Nord-Norge

Universitetet i Tromsø, slik at forskningen er en integrert del av det samme miljøet og benytter de samme produksjonsfasilitetene for isotopproduksjon. Det er også bygd noe kontorareal til administrativ bruk ved UNN.

Strenge krav

Rambøll, som var ansvarlig for forprosjekteringen, er enige i at logistikken var en utfordring.

«Det var stilt strenge krav til logistikk og romsammenhenger samtidig som at det er et utstyrstungt hus. Det har derfor vært viktig å ha en løpende dialog mellom brukere, fagekspertise, programmerer og arkitekt, der romstørrelser, -sammenhenger og -geometrier løpende ble illustrert og utprøvd slik at en kunne gå inn i de påfølgende faser med størst mulig grad av trygghet», skriver Rambøll på sine nettsider.

Der gir de følgende beskrivelse av bygget:

Senterets hovedplan ligger på nivå med forplassen og sykehusets hovedinngang. Det inneholder funksjonsområdene PET-avbildning og tradisjonell nukleærmedisinsk avbildning med tilhørende støttearealer.

I underetasjen ligger isotopproduksjon (syklotron), PET-legemiddeltilvirkning, farmasøytisk kjemisk forskning, preklinisk dyre-PET og sykehusapotek. To kulverter knytter dette planet sammen med henholdsvis sykehusets hovedbygg og universitetets senter for komparativ medisin.

Vis mer
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.