ARBEIDSLIV

Ekstrapenger til vedlikehold og teknikk

FORFALL: Skolebygg er blant bygningene som er dårligst vedlikeholdt. Dette er Ila skole i Oslo i 2004. Mer penger til vedlikehold og investeringer i teknisk sektor vil kommuenen på sikt spare på.
FORFALL: Skolebygg er blant bygningene som er dårligst vedlikeholdt. Dette er Ila skole i Oslo i 2004. Mer penger til vedlikehold og investeringer i teknisk sektor vil kommuenen på sikt spare på. Bilde: LEIF HAALAND

Det er god musikk i ørene til NITO .

Ingeniørorganisasjonen mener vedlikehold og investeringer i teknisk infrastruktur vedlikeholder og øker kommunenes verdikapital.

Voksende regning

Regningen som innbyggerne vil få ved å utsette nødvendig vedlikehold av skolebygg, sykehjem og veier vil bare bli større for hvert år som går.

Stoltenberg-regjeringen bevilget 5,4 milliarder kroner ekstra til fordeling på kommunene da statsbudsjettet ble vedtatt før jul. Dette er frie midler som kommunene kan disponere som de vil.Teknisk sektor er velferd

- Vedlikehold og tekniske tjenester i kommunene er en viktig del av velferden for innbyggerne i kommunene, sier Marit Stykket, president i NITO.

Hun skjønner veldig godt at et flertall av kommunene ønsker å opprettholde eller styrke tilbudet innen skole, pleie og omsorg. De "myke" områdene er kuttet kraftig i mange kommuner. Men NITO hevder at teknisk sektor er enda hardere rammet av innsparinger.

Innsparinger

- De tekniske tjenestene har blitt utsatt for enda større kutt, samtidig som oppgavene har blitt større og flere og antall ansatte har blitt redusert, men det er en god start at tre at ti kommuner vil snu trenden også i denne sektoren, sier Stykket.

NITO håper at en bedret kommuneøkonomi i årene fremover gjør det mulig for enda flere kommuner å styrke investeringer og vedlikehold innen den tekniske sektoren.

Helse og skole

Ifølge en undersøkelse KS har gjort , legger åtte av ti kommuner opp til å forbedre tjenestetilbudet i 2006. Eldre og skole er vinnerne i norske kommunebudsjetter, skriver NTB.

Ifølge KS dokumenterer undersøkelsen at kommunene velger å bruke veksten på 5,4 milliarder i overføringer fra staten til å forbedre velferdstilbudet.

76 prosent av kommunene sier de vil øke tjenestetilbudet i 2006. Ni av ti kommuner legger opp til å opprettholde eller styrke tilbudet i pleie- og omsorgssektoren. Like mange kommuner vil opprettholde eller styrke tilbudet i skolesektoren. De fleste kommunene legger heller ikke opp til å øke egenbetaling eller avgifter ut over prisstigningen innenfor skolefritidsordningen eller på vann- og avløp.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.