NETTARKIV

Eksplosjon i datauniverset

Fra ekstra harddisker som folk har hjemme til gigantiske lagringssystemer som tar vare på petabyte av data. De som ser inn i krystallkula ser ingen ende på veksten. Den fortsetter i et frenetisk tempo i overskuelig fremtid.

Det er ingen nyhet at mengden av data vi produserer vokser. Men nå truer volumet med å vokse seg ut av huset. Tall fra analyseselskapene Gartner og IDC tyder på at veksten ligger på rundt 60 prosent i året, mens prisfallet på harddisk ligger på rundt 35 prosent.

IDCs studie er kalt ”The Diverse and Exploding Digital Universe” pekte på at vårt digitale univers i fjor var på hele 281 exabyte, eller milliarder gigabyte. Det vil si nesten 50 GB for hvert menneske på jorden. I årene mellom 2006 og 2011 vil det digital universet tidoble seg til 1800 exabyte eller 1,8 zettabyte. Og det stopper ikke. Utviklingen vil fortsett videre med en tidobling hvert femte år.

Hvis vi skal klare å håndtere situasjonen må vi bli flinkere i måten vi lagrer data på, men vi kommer ikke utenom at det trengs mer utstyr for å håndtere veksten heller.

I fjor var det første året da det ikke var lagringsplass nok til all digital informasjon som ble skapt, eller replikert. I 2011 vil bare halvparten av all ny informasjon kunne lagres varig.

— Dette handler selvfølgelig ikke om regnskap og brev. De vil det være plass til. Det som vokser raskest er videostrømmer fra overvåkingskameraer, alle typer sensordata, data fra RFID-brikker, data om internettaksess i nye land og en lang rekke data som vi ikke tenker så mye på, men som er den del av det digitale universet. Overgangen fra analog film og video til digitale formater har bidratt til en kraftig økning i veksten, sier lagringsdirektør i EMC David Donatelli.Privat eksplosjon

Ingen annen sektor innen datalagring øker mer enn privatmarkedet. Vi lagrer alle musikk, bilder og video i et stadig raskere tempo. Markedet for eksterne harddisker har økt mer enn det IDC tidligere hadde spådd. I 2011 vil dette markedet konsumere mer harddiskplass enn noen andre utenom den plassen som er bygget inn i selve PC-ene.

Selv om markedet for mobil datalagring på flashminne ennå bare er en prosent av totalmarkedet øker det også veldig hurtig. I 2011 mener IDC at flashlagring vil øke til fem prosent. I tillegg vil slike enheter som i utgangspunktet lagrer filer på flash slik som mp3-spillere, mobiltelefoner og GPS-er i økende grad bli koblet til nettet og det vil ytterligere drive behovet for nettverksbasert lagring.Din digitale skygge

Selv om den private lagringen er stor og øker raskt har IDC nå begynt å definere et nytt begrep som også handler om individet; den digitale skyggen. Dette handler om all den informasjonen som hver av oss ikke er ansvarlige for selv, men som lagres om oss i ulike offentlige og private databaser, e-postarkiver, internettlogger, opptak fra overvåkingskameraer, osv.

— For første gang er denne digitale skyggen nå større enn den informasjonen hvert individ skaper selv i form av bilder, dokumenter e-poster osv. Alle slags organisasjoner samler veldig mye informasjon om individer og mye av dette er bestemt gjennom lovgivning, sier John Gantz som er sjefsforsker i IDC.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.