KRAFT

Ekspertrapporter ga sjøkabelfall

ALENE? Før ekspertutvalgene la frem sine rapporter, ville "hele Norge" ha sjøkabel i Hardanger. Nå synker støtten alle andre steder enn på Vestlandet.
ALENE? Før ekspertutvalgene la frem sine rapporter, ville "hele Norge" ha sjøkabel i Hardanger. Nå synker støtten alle andre steder enn på Vestlandet. Bilde: Scanpix

Sjøkabelalternativet i Hardanger mister flertallet i en meningsmåling etter ekspertutvalgenes rapporter. Men vestlendingene står på sitt, og mastene får ingen oppslutningsboom.

Les også:

Blir dyrt

I en ny måling utført av Sentio for Nationen faller oppslutningen om sjøkabel 8,2 prosentpoeng – fra et knapt flertall til 43,3 prosents støtte.

Den nye målingen er gjort etter at de fire ekspertutvalgene i forrige uke la fram sine rapporter.

Ett av utvalgene beregnet at legging av sjøkabel i Hardanger vil bli 3,4 milliarder dyrere og ta fem år lengre enn bygging av master.

Les også: – Sjøkabel er lønnsomt

Står sterkt på Vestlandet

Det er på Sørlandet og i Midt-Norge og Oslo/Akershus tilbakegangen for sjøkabler er størst.

På Vestlandet går støtten for det dyrere alternativet bare ned med et par prosentpoeng og har fortsatt støtte fra flertallet.

Mastealternativet går også bare opp 2,7 prosentpoeng til oppslutning fra en drøy tredel av landets befolkning.

Les også:

Mindre kritisk

Resten av dem som ble skremt bort fra sjøkabel av ekspertrapportene, sier i Nationens måling at de ikke vet hva de synes er det beste alternativet.

– Jeg er verken overrasket eller skuffet over disse tallene. Det viser at det tredje alternativet med spenningsoppgradering av eksisterende nett har kommet bedre fram. Rapportene viser at kraftforsyningssituasjonen i Bergens-området på langt nær er så kritisk som det har blitt hevdet, sier daglig leder Audun Klyve Gulbrandsen i organisasjonen Bevar Hardanger.

Les også:

Les mer om: