INDUSTRI

Dyr plattformfjerning for Røkke-selskap

Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions har reorganisert selskapet det siste året. - Vi er nå bedre strukturert for å møte trender vi ser i våre markeder, sier han.
Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions har reorganisert selskapet det siste året. - Vi er nå bedre strukturert for å møte trender vi ser i våre markeder, sier han. Bilde: Anders J. Steensen

Aker Solutions inngikk en avtale verdt tre milliarder kroner om å fjerne 85 000 tonn stål fra kasserte rigger på Frigg-feltet, for det franske oljeselskapet Total i Nordsjøen.

Kontrakten ble inngått i oktober 2004, og skulle i utgangspunktet vært ferdig i 2008, men fjerningen av installasjonene i Nordsjøen var komplisert og krevende, og har trukket ut i tid og blitt dyrere enn først avtalt.

Dekker ikke hele regningen

Etter langvarige forhandlinger har Total blitt enig med Aker Solutions om oppgjør for ekstraarbeidet, men det franske oljeselskapet dekker ikke hele regningen.

– Vi har tidligere lagt til grunn at kunden ville dekke en vesentlig del av disse tilleggskostnadene. Etter lange og kompliserte forhandlinger har vi oppnådd delvis kompensasjon, men vi er likevel skuffet over resultatet, sier konsernsjef i Aker Solutions Simen Lieungh i en melding.

Dårlige fastpriskontrakter

Han legger til at en klar lærdom fra dette er at fastpriskontrakter er en svært lite egnet modell for denne type prosjekter der arbeidsomfanget ikke er nøyaktig avklart på forhånd. Selskapet tar et tap på riggprosjektet i fjerde kvartal.

Samtidig legger Aker Solutions-sjefen til at det i dagens økonomiske klima er positivt å ha diskusjonen om oppgjør bak seg. Usikkerhet er fjernet og alle involverte konsentrerer seg om gjennomføringen av resterende arbeider.

De mest krevende operasjonene på Frigg-feltet er nå avsluttet, og prosjektet er i rute for ferdigstillelse sommeren 2010. De to selskapene er enige om ikke å oppgi størrelsen på Frigg-tapet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.