ØREPROPPER

Test: Test av trådløse ørepropper

Duger trådløse propper både til musikk og samtaler? Vi har testet åtte modeller

Kvaliteten på de beste er overraskende god.

Forsøk med propper og nakkebånd viser jevnt høy lydkvalitet, noe lavere telefonkvalitet og stor variasjon i batteritid. Alle foto: Mona Strande
Forsøk med propper og nakkebånd viser jevnt høy lydkvalitet, noe lavere telefonkvalitet og stor variasjon i batteritid. Alle foto: Mona Strande
29. mars 2018 - 08:00

Vi har sett på et lite utvalg av moderne ørepynt i form av trådløse ørepropper og trådløse halsbånd, med kabel til proppene. For det er trådløst det skal være etter at Apple gikk foran og eliminerte 3,5 mm analogporten i iPhone.

Det er nesten utrolig at det går å bygge så mye lydopplevelse inn i så små dingser. De skal ha radioer, antenner, signalprosessorer, forsterkere, batterier og mye annet, i tillegg til LED-lys og knapper. Og i propper må de dessuten samarbeide over radio med hverandre og med mobilen. Alt på noen få gram. Noen har til og med aktiv støykansellering, selv om effekten er tvilsom.

Støydemping

Enten det dreier seg om hodetelefoner i form av klokker, de som ligger utenpå øret, eller propper av ulike slag som dyttes inn i øret, byr de ulike konstruksjonene på ulike grader for passiv støydemping fordi de hindrer lyd fra omgivelsene å komme inn i øret. De beste konstruksjonene er klokker og propper. I teorien i hvert fall.

Noen produsenter plusser på med såkalt aktiv støydemping som legger et invertert signal, beregnet fra lyden utenfor klokkene eller proppene, til det lydsignalet som skal gjengis. Resultatet er som regel en markant reduksjon av støyen som slipper inn til trommehinnene. I teorien her også.

Ingen gjør dette bedre enn Sonys klokker 1000 XM2. De har lagt seg et lite hestehode foran Bose, som i mange år vært på støydempetoppen.

I denne testen var det bare Sony Plantronics og Jabra som hadde innebygget aktiv støydemping. Men akk. Ingen gjorde i nærheten av jobben vi forventet og langt fra den vi finner i klokker.

Begrensinger

Sammenliknet med de store klokkene er det noen ting du ikke får. Du får ikke den samme lydgjengivelsen i bassen. På papiret ser frekvenskurvene bra ut, men det blir ikke det samme trøkket. Du får heller ikke det samme volumet på lyden. Spesielt i støyende omgivelser merkes det at de er litt spinklere i røsten. Dessuten er batterilevetiden på selve proppene og båndene begrenset.

Spesielt proppene har små batterier og det er nesten utrolig at de holder så lenge som de gjør. Til gjengjeld har alle etuiene et større batteri som relativt raskt lader øreproppene noen ganger før det selv må lades. 

Samtaler

Det du får med propper og bånd er en lettere og på mange måter mer behagelig måte å lytte til musikk, radio og podcaster som ikke klemmer over hodet. Men moderne hodebåret lydgjengivelse brukes også til å snakke i.

Vi antok at disse ikke ville klare det klokkene kan by på i samtaleveien, men generelt ble vi positivt overrasket og det gjeldt på begge sider av samtalen. Samtalepartneren kunne høre samtalen tydelig selv om det ble snakket fra støyende omgivelser.

Apper

Moderne hodetelefoner kommer med tilhørende apper som gjerne spenner over hele sortimentet til produsenten. Appen gir en god mulighet til å overvåke ladestatus, kontrollere frekvenser og ev. oppgradere programvaren i enheten.

Navn  Lydgjengivelse musikk Bass- gjengivelse Lyd- volum Telefonsamtale i støyfritt rom Telefonsamtale i støyende rom Oppgitt batteritid Antall ladinger i etuiet Vekt Laveste nettpris
Beoplay E8 5 5 4 4 4 4 t 2 13 g 2392 kr
Sony WF-1000X 5 3 3 3 4 3 t 2 14 g 1591 kr
Bose Soundsport Free 5 5 5 3 4 5 t 2 20 g 1752 kr
Apple AirPods 5 3 4 4 3 5 t 4 8 g 1590 kr
Plantronics 6200 UC 5 4 5 4 4 9 t x 56 g 2579 kr
Jabra Evolve 75e UC   3 4 4 4 14 t x 50 g 1928 kr
BeatsX 4 3 4 4 4 8 t x 20 g 790 kr
Powerbeats3 5 5 5 4 4 12 t x 26 g 1204 kr
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

PROPPER

B&O E8

 Bang Olufsen E8.
 Bang Olufsen E8.

Pris: 2392,-

Vurdering: 5 av 6. BEST I TEST (propper).

Du verden. Dette var imponerende. Danskene viser at de kan slå både amerikanere og japanere på lydfronten, og selv bassgjengivelsen er nesten på høyde med Bose og Power beats.

De sitter godt i ørene om du er nøye med valget av gummiadapterne, men de stikker litt ut. Heldigvis er de pene, så det gjør ikke så mye. De hadde god radiokontakt hele tiden, for disse bruker ikke bluetooth seg imellom men streamer med såkalt nærfelt magnetisk induksjon. Vi opplevde ingen avbrudd av en eller begge som noen andre plages med.

sLydkvaliteten var god på begge sider av en telefonsamtale. 

 
 

Sony WF 1000X

Pris 1591,-

Vurdering: 3 av 6

På tross av at disse har innebygget støykansellering er den ikke mye tess. Den kan skrus av og på i appen, og det er mulig å høre forskjell når musikken ikke er på, men med musikk er det nesten umulig å oppdage effekt. De er klare i lyden, men lydnivået er litt for svakt og de mangler litt trøkk i de lave frekvensene. Dessuten sliter de med radioforbindelsen seg imellom, og plutselig faller en av proppene ut. Ved samtaler fikk vi bare lyd på den ene siden. Det gjorde at samtaleegenskapene lider.

Bose Soundsport Free

 
 

Pris 1752,-

Vurdering: 5 av 6. BESTE KJØP (propper)

Bose er en pålitelig leverandør av godlyd. Det som er mer tvilsomt med Bose Soundsport Free er designet. De stikker et godt stykke ut av ørene, og det ser ut som du har fått slått et par nagler inn i hodet ditt. Til gjengjeld er det plass til elektronikk og store batterier. De holder i opptil fem timer før de må tilbake i etuiet igjen.

Av proppene er det dette settet som spiller høyest og med best bassgjengivelse. Dette er så bra at nivået kan kompensere når du er i støyende omgivelser. Men perfekte er de ikke. Også disse har problem med forbindelsen, og samtaler kom konsekvent inn på bare det ene øret. 

 
 

Apple AirPods

Pris 1590,-

Vurdering: 4 av 6

Som den kabelkutteren de er skulle det bare mangle om ikke Apple lanserte bra lyd til mobilene sine. Det kan AirPods by på. Men det er delte meninger om designet. For det første er de i hardplast, så de sitter ikke så godt fast i øregangen og stenger derfor ikke ut omgivelsene like godt om ikke øret er perfekt tilpasset. Dessuten har de en slags plastpinne som stikker ut. Det ser litt snålt ut, men det gir en bedre posisjonering av mikrofonene og mer volum til batterier og elektronikk. Batterilevetiden er faktisk opptil fem timer i disse, og med batteriet som sitter i etuiet varer de i over 20 timer.

Som så mye annet fra Apple fungerer det best med eget utstyr. De synker opp mote iPhone og iPad via iCloud, men på Androidenheter må de synkes via Bluetooth.

Samtalekvaliteten er generelt bra på begge sider, men opplevelsen av støyfrihet er avhengig om ørene er tilpasset Apples «standardøre», siden disse er i hardplast og ikke har gummiadapter. 

NAKKEBÅND

Powerbeats3

 
 

Pris 1204,-

Vurdering: 5 av 6. BEST I TEST (nakkebånd)

De som ser etter et sett å jobbe med bør ta en titt på Powerbeats3. De er lette, og har en bøyle over øret som gjør at de holder seg på plass. Samtidig leverer de svært god lyd og mye bass.

Ulempen er at bøylene også gjør at de lett faller ut av ørene om du ikke finner den perfekte tilpasning, noe det imidlertid er god mulighet for siden de leveres med mange adaptere.

Samtalelyden på begge sider kommer godt igjennom selv om båndet brukes i støyende omgivelser.

BeatsX

 
 

Pris 790,-

Vurdering: 5 av 6. BESTE KJØP (nakkebånd)

Appleeide Beats skiller seg ut fra resten av nakkebåndene ved at de kommer med Apples Lightningkontakt, men det følger med overgang til MicroUSB.

De låter svært bra, men er litt tynne i bassen. De er lettest av alle båndene og de er faktisk billige på nettet. Telefonsamtaler er bra for begge parter. Det er kanskje ikke så rart, siden mikrofonen ser ut til å sitte på båndet nær munnen.

Plantronics 6200 UC

 
 

Pris 2579,-

Vurdering: 4 av 6

VI ble overrasket over både lydkvalitet og bassgjengivelse i disse. De har aktiv støydemping, men det meste kommer fra at øreproppene passet bedre i ørene enn de andre enhetene vi testet. Men husk at ingen ører er like, så her vil nok forskjellene variere fra individ til individ og de ulike størrelsene på gummitilpasningene som følger med.

Av en eller annen grunn nådde ikke samtalelyden opp til det samme nivået som musikken, og det gjaldt faktisk på begge sider av samtalen. Det følger med en USB bluetoothdongle som gjør at de kan brukes på PCer uten bluetooth.

Jabra Evolve 75E UC

 
 

Pris 1928,-

Vurdering: 4 av 6

Danske Jabra konkurrerer kanskje mest av alle med Plantronics, og Jabra Evolve 75e UC er på samme måte et nakkebånd beregnet på både kontormarkedet og fritid. Dette er også et sett med aktiv støykansellering uten at vi kunne oppdage noen annen virkning enn stemmen som sa ANC on istedenfor off. Settet kommer også med en USB bluetoothdongle og det har tre mikrofoner.

Settet er forseggjort og kommer i et pent etui. Det overrasker med lydkvaliteten i forhold til prisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.