KARRIERE

– Du bør jobbe når du har fri

FERIE: Du bør være tilgjengelig på telefon selv om du har fri, mener over 9 av 10 sjefer i Norge.
FERIE: Du bør være tilgjengelig på telefon selv om du har fri, mener over 9 av 10 sjefer i Norge. Bilde: Colourbox.com

Tre av fire sjefer i Norge forventer at du skal være tilgjengelig også utenom arbeidstid, viser en undersøkelse blant 2000 toppledere Perduco har gjort for Telenor.

– En stor andel av bedriftene tilrettelegger løsninger for at medarbeiderne skal kunne jobbe andre steder enn på sin faste arbeidsplass. Dette senker åpenbart terskelen for å ta kontakt også utenom normal arbeidstid, sier Abraham Foss, leder for bedriftsmarkedet i Telenor, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Spilleregler

26 prosent av topplederne forventer "i stor grad" at de ansatte er tilgjengelige når de har fri, mens 50 prosent forventer det "i en viss grad". Ny teknologi og større tilgjengelighet på mobil og PC gjør at vi gjerne har tilgang til jobbens systemer hjemmefra. Det kan gi både fleksibilitet og press.

– Vår erfaring er at dette ikke først og fremst er en sak mellom leder og medarbeider, men like mye medarbeiderne imellom. Det er viktig å avtale spilleregler, slik at det er en felles forståelse for hva som er greit og ikke, sier Foss.

Ta telefonen

93 prosent av sjefene mener du skal ta telefonen når det har med jobben å gjøre. Hele 46 prosent mener også at du bør kunne stille på jobb innen kort tid, mens 39 prosent mener e-poster bør besvares raskt selv om du har fri.

– For de fleste handler det om tilgjengelighet på telefon. Å være mulig å få tak i, er ikke nødvendigvis det samme som at man forventes å jobbe. Det kan være snakk om en rask avklaring på et spørsmål, sier Foss.

Hierarki

Daglig leder Arild H. Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet er ikke overrasket over resultatene.

– Sannsynligvis er det slik at jo høyere opp i stillingshierarkiet du er, desto mer tilgjengelighet forventes. Og at sjefen ringer er ikke bare en byrde. Det kan være en positiv form for oppmerksomhet som betyr at du tas med på viktige beslutninger, sier Steen til Newswire.

Fylkesvise forskjeller

Det er store forskjeller fylkesvis på hvor store forventinger sjefen har til de ansattes tilgjengelighet. I Aust-Agder svarer 90 prosent av sjefene at de forventer at de ansatte i en viss grad eller i stor grad skal være tilgjengelige når de har fri.

I Oslo er tallet 75 %, mens sjefene i Buskerud har lavest forventninger, med 65 prosent.

Les også: – Nordmenn prioriterer ferie

Frynsegodene folk vil ha

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.