– Dropp it-prosjektene

– Dropp it-prosjektene
VINNER: Systemutvikler Anders Haugeto mener staten kan vinne på å droppe it-prosjektene. Bilde: Espen Zachariassen

Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) vurderer å lage en felles prosjektmodell for alle offentlige prosjekter.

Hensikten er å lære av hverandre og slippe å begå de samme feilene.

Les mer:Advarer

Nå kommer det en klar advarsel fra it-bransjen.

– Det blir feil å starte med en felles prosjektmetode. Da vil vi låse oss inn i denne arbeidsmetoden fra starten av, mener Anders Haugeto, partner i it-selskapet Iterate og systemutvikler med erfaring fra en rekke offentlige it-prosjekter.Tid og penger

– Når du utvikler nye løsninger i en egen prosjektorganisasjon, blir det mye fokus på deadline og penger og mindre oppmerksomhet på om løsningen faktisk fører til gevinster for virksomheten, sier Haugeto til Teknisk Ukeblad.

Vurderer elitestyrke mot it-fiaskoerProdukt

Han mener man i stedet bør fokusere på produktet. Da gjør utviklerne den samme jobben, men i tettere samspill med de som skal bruke løsningen.

– Stat og kommune skal ikke være prosjekteiere, men produktutviklere. Målet er å få løsninger som fungerer, og da må it-systemene som lages hele tiden prøves ut av brukerne, sier utvikleren.

En metode– Dette bør staten prøve

Hos yr.no utvikler man nye funksjoner på denne måten, med tre ukers arbeidsøkter og en ukes testing hos NRK og Meteorologisk Institutt.

Redaktør Tom Erik Støwer mener metoden kan overføres til offentlig sektor.

– Da trenger du en produkteier som er navet i prosessen og som kjenner brukerne. I praksis kan det være snakk om tette bånd til de saksbehandlerne som skal bruke et nytt fagsystem, sier Støwer.

Les også: IT-pris for værmelding

Prøv programvarefolk

Haugeto mener det offentlige ikke trenger prosjektledere, men folk som er gode på produktutvikling.

– Her kan det være smart å se på folk med erfaring fra programvareselskaper. De som lykkes med å vokse i konsumentmarkedet, sikre seg fornøyde kunder og kontinuerlig redusere egne kostnader er gode på å tilpasse seg det markedet har behov for, svarer Haugeto.– Ingen motsetnng

Hos Difi ser ikke avdelingsdirektør Tone Bringedal noen motsetning mellom prosjektorganisering og Haugetos poenger.

Avdelingsdirektør Tone Bringedal, Difi
Hos Difi ser ikke avdelingsdirektør Tone Bringedal noen motsetning mellom prosjektorganisering og Haugetos poenger. Avdelingsdirektør Tone Bringedal, Difi. Espen Zachariassen

– Prosjekt er bare en måte å organisere arbeidet på. Det vesentlige er at virksomheten sørger for å ha et eierskap til prosessen og følger opp med å ta ut gevinster i etterkant. Det er en stor risiko for å bomme hvis man tror at man kan organisere seg bort fra eierskapet ved å sette i gang et prosjekt. Svaret ligger i å ha tydelige roller med tilhørende ansvar, sier Bringedal i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

Lanserer dugnad for it-gevinsterGevinst etterpå

– Hva med poenget om å hente ut gevinster underveis?

– Du kan legge til rette for gevinstrealisering underveis og forberede medarbeiderne på at de skal jobbe på en annen måte, sier hun.Les også: 15 millioner selvbetjeninger

Les mer om: