NYHETER_BYGG

Dristige prosjekter

Verdens høyeste bygninger,Taipei 101 i Taiwan og Petronas Tower i Malaysia, New Yorks flyplass, betongplattformer i Nordsjøen og operaen i Sydney.

Dessuten er det bygget skyskrapere, broer og tunneler, dammer, trapper og vanlige bygninger. Til og med skip og statuer.

Uten mineralske og kanskje særlig kjemiske tilsetningsstoffer ville vi ikke vært i nærheten av dagens betongkvalitet. Trollplattformen kunne ikke blitt bygget.

Det er i første rekke tilsetningsstoffene som gjør det mulig å lage dagens moderne betong - både med tanke på støpelighet, herdeforløp og bestandighet.

Egenskapene skreddersys

Rescon Mapei utvikler kjemiske tilsetningsstoffer til bruk i betong. Utviklingen styres av markedet og konkurransen i bransjen.

Noen stoffer er plastiserende og påvirker egenskapene hos fersk betong under utstøping.

Den må være så formbar at den fyller formen. Andre påvirker flytegenskapene til fersk betong under utstøping. Andre regulerer størknings- og herdeforløpet etter utstøping.

Det finnes også kjemiske tilsetningsstoffer som påvirker den ferdige betongen. Den kan bli frostsikker eller ekstra tett. Mange ønsker en bestandig betong med levetid på mer enn 100 år.

Myrdal og Vollset mener at betong har unike muligheter. Den behøver ikke å være traust, grå og kjedelig. Det er mulig å gjøre noe med ingrediensene. Realfagbygget i Trondheim er hvitt og Norges Varemesse på Lillestrøm er bygget i lys betong. Dessuten kan overflatene poleres. Med glass og forskjellige steinsorter i tilslaget kan betongen bli både spesiell, lettstelt og vakker.

En betydelig og jordnær pådriver er Statens Vegvesen, mener ekspertene på Rescon og Norcem. Ingeniørene der behøver spesielle betongkvaliteter til bruer og tunneler. De ønsker frostbestandig betong, betong som tåler en brann, tett betong som reduserer korrosjon på armeringen osv

Offshoreaktiviteten har betydd mye for betongutviklingen. Konstruksjonene er store og armeringen tett. Det krevde spesielt god støpelig betong. Betongen måtte også kunne pumpes høyt under stort trykk.

Et spesielt område er sprøytebetong. - Der har vi utviklet et av de markedsledende produktene på verdensbasis. Stoffet gjør at betongen bråstørkner og aksellererer herdingen. Man oppnår lite prelltap og tykke påslag, sier forskerne uten snev av beskjedenhet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.