VANNKVALITET

Drikkevannet i Askøy er friskmeldt

Innbyggerne i Askøy kommune slipper fra torsdag morgen å koke vannet. Det er klart etter prøvesvarene fra både Mattilsynet og kommunen var negative.

Både Bergen kommune, Mattilsynet og Askøy kommune har tatt prøver for å se om det nå er trygt å drikke vannet fra Kleppe vannverk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Både Bergen kommune, Mattilsynet og Askøy kommune har tatt prøver for å se om det nå er trygt å drikke vannet fra Kleppe vannverk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
17. juli 2019 - 15:53

– Prøvene Mattilsynet tok var også negative. Det vil si at vi ikke fant noen spor av bakteriell aktivitet, opplyser varaordfører Bård Espelid til NTB.

Heller ikke i kommunens prøver ble det funnet spor av bakteriell aktivitet i noe del av distribusjonsnettet til Kleppe vannverk. Den siste uken har det blitt tatt vannprøver 14 steder i distribusjonsnettverket, og alle har vist god kvalitet, ifølge varaordføreren.

I over én måned har innbyggerne i kommunen vært nødt til å koke vannet fra springen før de kan drikke det, som følge av funn av E.coli-bakterier.

Vil fase ut to av høydebassengene

Over 2.000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen etter at de første smittetilfellene dukket opp rundt 7. juni. Totalt 76 personer har blitt så dårlige at de måtte legges inn på sykehus, mange av disse barn.

Bergen kommune har gjennomført en uavhengig tilstandsvurdering av alle høydebasseng tilknyttet Kleppe vannverk. Rapporten ble presentert i et møte på Askøy onsdag og ga oppløftende resultater, ifølge varaordfører Bård Espelid.

Et høydebasseng bør vedlikeholdes minst én gang i året. Som TU.no tidligere har fortalt, hadde Askøy ingen rutiner for å teste vannet i høydebassenget. Det var i orden for Mattilsynet.

Et høydebasseng sørger for mellomlagring av vann slik at kommunen kan levere vann med trykk til alle i kommunen. Høydebassenget sørger også for reservekapasitet ved rørbrudd eller i perioder med høyt forbruk.

Det kom raskt fram at kommunen ikke hadde tatt vannprøver av høydebassenget på flere år. Nå viser dokumenter Teknisk Ukeblad har fått tilgang til at Mattilsynet i 2014 fikk prøvetakingsplanen til ettersyn, det vil si at de gjennomgikk hvordan Askøy kommune ville gjennomføre tester av drikkevannet – inkludert den manglende prøvetakingen av høydebassenget.

Høydebasseng

– Konklusjonen i rapporten er at det er ingenting som tilsier at vannverket på Kleppe ikke kan levere trygt vann igjen, sier Espelid til NTB nå.

Bassenget ble i sommer skannet med laser, for å få en avtegning av formasjonene i grunnen.

– Høydebassenget er av en forfatning som gjør at vi på kort sikt ikke trenger å iverksette spesielle tiltak, men vi vil gjennomføre anbefalinger på lengre sikt. Det gjelder utfasing av to av høydebassengene. De vil bli faset ut i løpet av 2019 eller tidlig 2020, fortsetter han.

Allerede i 1965, da plantegningene av høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy lå på bordet, advarte den tekniske konsulenten mot konstruksjonen.

– Fjelloverdekkingen, som varierer fra cirka to meter til maks fem og en halv meter, synes å være svært snau. Til vanlig bør fjelloverdekkingen være minst åtte til ti meter, alt etter fjellet, skrev sivilingeniør Alfred Trengereid i sin rapport til kommunen 4. mars 1965.

TU har også fortalt i forbindelse med Askøy-saken at det finnes teknologi som kan gi langt raskere svar på analyser av drikkevannet enn i dag, slik at innbyggerne kan varsles raskere. Men økte kostnader betyr økte avgifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.