IT

Dramatisk åpning av nødnettet

SAMARBEID: Det digitale nødnettet ble åpnet med en dramatisk øvelse, der brann, politi og ambulansepersonell demonstrerte samarbeid.
SAMARBEID: Det digitale nødnettet ble åpnet med en dramatisk øvelse, der brann, politi og ambulansepersonell demonstrerte samarbeid. Bilde: Espen Zachariassen

Etter 14 års planlegging og utvikling ble første trinn av det nye digitale nødnettet offisielt åpnet i Fredrikstad i dag.

Les også:

Østfold er det første fylket der alle de tre nødetatene tar i bruk det nye sambandet, og tre statsråder gjestet byen tirsdag formiddag.Øvelse

Her ble sambandet demonstrert med en øvelse der to biler hadde kollidert, én bil i brann og to personer skadet.

- Fordelen med det nye nettet er at helse, politi og brann kan samarbeide og kommuniasere allerede på vei til skadestedet. Det gir bedre sikkerhet for personellet og større trygghet for innbyggerne, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Ikke trenet

- Dette fungerer som det skal, selv om ikke alle er like trenet på samhandling mellom etatene, ennå, sier brannmester Roger Viken ved Fredrikstad brann- og redningsvesen.

Nødnettet er planlagt bygget ut i to trinn.

Det første trinnet som nå er ferdig utbygd omfatter seks politidistrikter rundt Oslofjorden. Prislappen er rundt milliarden.Evaluering

Planen er at nødnettet skal bli landsdekkende, og trinn 1 skal evalueres før en eventuell landsdekkende utbygging. Det skjer i løpet av 2010.

Prislappen på hele nettet er ca. 3,6 milliarder kroner.Ferdig 2015

- Vi tar sikte på å bli ferdig i 2015, sier Trond Giske, næringsminister, men settestatsråd for justisministeren i forhold til hovedleverandøren Nokia Siemens Network.

De seks politidistriktene i første byggetrinn har alle brukt nødnettet siden juni.

Brann- og redningsetatene i Østfold, Follo og Oslo brukt sambandet siden slutten av juni.Flere på gang

Helsevesenet i Østfold er inne med sine første brukere.

Utover høsten og inn i det nye året vil de gjenværende brukerne fra brann og helse på resten av Østlandet kunne ta nødnettet i bruk.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.