KLIMA

Dominerer søknadsbunken

NTNU Gløshaugen.
NTNU Gløshaugen. Bilde: Gorm Kallestad / Scanpix

Disse har søkt:

 • BIC: Biofuels Innovation Centre - Senter for biodrivstoffinnovasjon Paper and Fibre Research Institute (PFI AS)
 • BIGCCS Centre - International CCS Research Centre SINTEF Energiforskning AS
 • BIOENERGY INNOVATION CENTRE- CENBIO Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB)
 • Centre for Environmental design of renewable energy SINTEF
 • Centre for Reduced Energy use through Advanced Technology Innovations SINTEF Energiforskning AS
 • Centre for Sustainable Energy Studies NTNU
 • Norwegian Centre for Offshore Wind Energy - A Centre for Environmental Energy Research CMR
 • Research Centre for Offshore Wind Technology SINTEF Energiforskning AS
 • Subsurface CO2 storage - Critical Elements and Superior Strategy CMR
 • TEMPO An Interdisciplinary Research Centre for Transport and Environment - Measures and POlicies Transportøkonomisk institutt
 • The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology Institutt for energiteknikk (IFE)
 • The Research Centre on Zero Emission Buildings NTNU

– Vi er svært glad for å ha fått søknader fra disse sterke forskningsmiljøene. Det blir en krevende oppgave å plukke ut de aller beste, sier avdelingsdirektør Fridtjof Unander i Avdeling for energi og petroleum i Norges forskningsråd.

Av 28 søknader som ble levert inn i høst, ble 17 plukket ut til runde to, nå er 12 søknader kommet videre til finalerunden. Sintef og NTNU deltar i av finalesøknadene.

Viktig oppfølging

Forskningssentersatsingen er en viktig del av oppfølgingen av Stortingets klimaforlik. Regjeringen skal bruke minst 100 millioner kroner i året på de fem til syv sentrene som skal etableres.

I en pressemelding fra NTNU-rektor Torbjørn Digernes og konsernsjef Unni Steinsmo i SINTEF heter det at de to institusjonene har lagt mye arbeid og tunge forpliktelser i disse søknadene, sammen med en rekke partnere innen forskning og industri. For hver av sentersøknadene til NTNU er det etablert samarbeid mellom 15 – 25 forsknings- og industripartnere.

Samarbeid nødvendig

– Samarbeid er nødvendig for å drive internasjonalt ledende forskning og utvikle teknologi som skal levere løsninger for å redusere klimatrusselen. Vi har jobbet hardt for å danne nasjonale allianser og leverer felles søknader der det har vært mulig, sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes.

Sentrene skal være internasjonalt ledende innen forskning på miljøvennlig energi. Programmet skal vare i åtte år, og planen er at fem til sju sentre etableres tidlig i 2009. Sentrenes formål er å bygge kunnskap og levere nye samfunnsmessige og teknologiske løsninger for fremtiden.

Forskningssentrene for miljøvennlig energi skal løse utpekte utfordringer på energi- og miljøområdet, og de skal ha en konsentrert, fokusert og langsiktig forskningsinnsats på høyt internasjonalt nivå. Hvem som blir plukket ut offentliggjøres 4. februar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.