IT

Dobbelt så dyrt med full mobildekning

OPPDAGER DÅRLIG DEKNING: Bjørn Amundsen er Telenors spydspiss mot dårlig mobildekning. I november og desember kjørte han 7 300 kiliometer i den nye dekningsbilen for å avdekke dårlige mobilforhold. I bilkupeen har han seks mobiler og i bagasjerommet avleses dekningen fortløpende av to datamaskiner som er koblet til mobiler.
OPPDAGER DÅRLIG DEKNING: Bjørn Amundsen er Telenors spydspiss mot dårlig mobildekning. I november og desember kjørte han 7 300 kiliometer i den nye dekningsbilen for å avdekke dårlige mobilforhold. I bilkupeen har han seks mobiler og i bagasjerommet avleses dekningen fortløpende av to datamaskiner som er koblet til mobiler.Bilde: Trond Heggelund

Dette strides de om

  • Prislappen for utbyggingsjobben fra operatørene varierer fra 500 0000 kroner til to milliarder kroner, avhengig om det er full mobildekning av Norges flateareal eller ”full mobildekning” kun omfatter tettsteder der Norges befolkning bor.
  • Kommunaldepartementet, Samferdselsdepartementet og operatørene strides om hvor mange hus det må være på et tettsted og hvor langt det skal være mellom husene for at disse skal bli regnet med i operasjon ”Full mobildekning” i Norge.
  • Verken statssekretær Steinulf Tungesvik og avdelingsdirektør Jørn Ringlund i luft-, post- og teleavdelingen i Samferdselsdepartementet vil utdype ovenfor Teknisk Ukeblad hva Regjerningen mener er ”full mobildekning”.

Slik er dagens mobildekning

  • Telenor dekker 99,86 prosent av Norges befolkning, men 86, 33 prosent av Norges flateareal.
  • NetCom dekker 98 prosent av Norges befolkning. Selskapet vil ikke oppgi hvor mye de dekker av Norges flatearealet.

Kilde: Samferdeselsdepartementet og operatørene

Statssekretær Steinulf Tungesvik i Samferdselsdepartementet sier at det i løpet av kort tid vil komme en oppklaring og en del penger til bedre mobildekning.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer er dette bare en tildeling av nye150 millioner kroner.

Avdelingsdirektør Jørn Ringlund i luft-, post- og teleavdelingen i Samferdselsdepartementet sier at pengene vil komme i forbindelse med Kommunaldepartementets tildelingsbrev til fylkeskommunene. Kommunikasjonsrådgiver Sissel Mossing i Kommunaldepartementets bekrefter at de vil legge fram saken i løpet av kort tid.Hvite flekker

5. september i fjor sa daværende kommunalminister Åslaug Haga (Sp) at det var flere hvite flekker på mobilkartet enn det hun var klar over.

- Mobildekningen må opp så fort som mulig, sa statsråden, og ville invitere de seks største mobiloperatørene med på spleiselag.

Til tross for at Haga og Regjeringen har hastverk med å få full mobildekning er det så langt bare bevilget 150 millioner kroner til formålet. Regjeringen har sagt at de vil satse en milliard kroner – fordelt over en syv års periode. Problemet er at en optimal utbygging slik at det blir full mobildekning vil koste over to milliarder kroner.Hva er teknisk best?

I fjor høst fikk Samferdselsdepartementet inn konkrete tilbakemeldinger fra mobiloperatørene Hi3G Access Norway, MTU Nett, NetCom, Network Norway, Nordisk Mobiltelefon (ICE) og Telenor om hvordan full mobildekning kan oppnås.

Det er splid blant operatørene og fagfolkene hvordan dette teknisk bør løses. Telenor og NetCom, som i dag har bygd ut mest nett, mener GSM er best. Mens Nordisk Mobiltelefon (ICE) sverger til NMT 450 nettet (CDMA-teknikk), men problemet deres er at de ikke har kommet med egne mobiltelefoner som kan kommunisere med dette spesialnettet.Avdekket nye hull

- Like før jul gjorde jeg en dekningstest på hele 7 300 kilometer primært langs E6 fra Svinesund til Kirkenes tur/retur med enkelte avstikkere. Det var totalt cirka 15 dekningsbrudd på hele strekningen. De fleste stedene uten dekning var i Nordland og Finnmark, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Ifølge Amundsen, er det forøvrig rundt 200 tettsteder med minst 25 hus, og 2 000 kilometer riksvei og tunneler som i dag ikke har mobildekning.

- Den største utfordringen med å sørge for bedre mobildekning er ikke selve mobilteknikken, men mangelen på strøm til enkelte basestasjoner, som ligger i grisgrendte strøk, sier statssekretær Steinulf Tungesvik.

---------------------------------------------------------------

Advarer om høye kostnader

En utbygging til full mobildekning vil være en meget omfattende - og litt uforståelig prosjekt. Det vil koste langt mer enn det vi antar er forutsatt i statlig støtte

Dette skriver NetCom-direktør August Baumann i et brev til Samferdselsdepartementet. Mobiloperatøren antar at ønsket om full mobildekning dreier seg om dekning der folk bor, og ikke det totale landsområdet. Baumann poengterer at en utbygging som er skissert av Regjeringen vil uansett komme til å bli meget kostnadskrevende.

- Utfordringen i grisgrendte strøk er ofte at det er uforholdsmessig kostbart å få frem samband og strøm på grunn av lange fremføringsveier og behov for nye transformatorer. Uten en slik infrastruktur er til stede, vil en være nødt til å vurdere andre løsninger som blir dyrere både investerings- og driftsmessig, skriver Baumann.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.