NATURVITENSKAP

Dikene repareres

Arbeidene med tetting av dikene pågikk hele helgen, og er ennå ikke ferdig.
Arbeidene med tetting av dikene pågikk hele helgen, og er ennå ikke ferdig.Bilde: USACE

Store lass med sandsekker på totalt 3,5 tonn fraktes med UH-60 Black Hawk helikoptre og slippes ned der dikene er skadet. Hullene i dikene er på størrelse med fotballbaner.

Helikopter er de fleste steder det eneste mulige hjelpemiddel for å tette dikene.

Dimensjonert for Orkan 3

Sjefen for, U.S. Army Corps of Engineers, generalløtnmant Carl Stroc opplyser at demningene og dikene rundt New Orleans var konstruert for å tåle orkaner med styrke 3.

Katrina var oppe i styrke 5 like før den kom mot kysten ved Lousiana, Alabama og Mississippi. Like før landfall, ble orkanen nedgradert til orkan styrke 4.

Det var likevel vinder på over 200 kilometer i timen, og vannet ble presset inn mot land, bårde på grunn av vinden og det ekstremt lave lufttrykket inne i orkanen. Kraftig regn medførte også større vannføring i elver og høyere vannstand i innsjøen Lake Pontchartrain.

Naturlig drenering

Ingeniørsoldater tetter dikene, men må la det være en åpning for at vannet kan renne tilbake inntil vannstanden er lik i byen og sjø- og elver rundt. Først da tettes dikene helt og pumpingen av vann kan ta til.

Pumpingen forsinkes også av at også pumpestasjonene er satt under vann og har fått skader og må repareres.

Ingeniørsoldatene har klart søndag å tette demningen ved 17th Street canal, men har oppdaget mange andre deler av demningen som er alvorlig skadet og må repareres. Demningen ved Lakeview vil ikke bli tettet helt fordi ingeniørene ikke er sikre på at vannstanden er sunket nok innenfor demningen.

Monterer pumper

Når demningen er reparert, kan tømming av dreneringskanalen starte og demningen reparert permanent.

Ingeniørkorpset har fått ni kraftige pumper fraktet inn i deler med helikoptre. Pumpene settes sammen der de trengs. Mobile generatorer flys også inn for å skaffe strøm til pumpene.

Strømmen tilbake

Over 1 million husstander og kunder i Lousiana mistet strømmen under Katrina. I løpet av søndag hadde rundt en tredel av disse fått igjen strømmen, men sykehus og livsviktige funksjoner prioriteres.

Miljømyndigheter har tatt vannprøver for å finne ut om hvor alvorlig forurenset flomvannet er.

Ingeniørvåpenet er også engasjert for å fjerne to " objekter" som ligger på rundt ti meters dyp ved hovedinnseilingen til elva Mississippi. Elva er livsviktig transportvei for både Louisiana og flere delstater.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.